Musicalnieuws.nl

Buitenlandse interesse tentoonstelling Fabeltjesland | Nú verlengd t/m 6 januari

De grote overzichtstentoonstelling Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant is vandaag, precies een maand na de opening door burgemeester Aboutaleb, verlengd t/m 6 januari 2019.

De televisieserie Fabeltjeskrant was een groot internationaal succes en de rechten werden verkocht aan meer dan 40 landen wereldwijd. De Rotterdamse producent van de tentoonstelling Bureau Vermaeck is nu ook in gesprek met België en Zweden om de tentoonstelling daar naar toe te laten reizen. Promotors in Frankrijk en Engeland hebben tevens interesse getoond. Gesprekken met andere landen volgen nog.
Robin de Levita - zoon van wijlen Loek de Levita, de producent van de tweede televisiereeks - over de tentoonstelling: “De tentoonstelling is met zo veel liefde gemaakt en maakt je zo vrolijk. Geweldig en zou zeker een vervolg moeten hebben."
   
Lezing hoofdredacteur Algemeen Dagblad
In de tentoonstelling wordt echter ook een parallel getrokken met het heden. De fabel als fenomeen biedt de kans om, in tijden van fake news, onszelf met ironie en zelfspot een spiegel voor te houden.
Rond het thema fake news zal hoofdredacteur Algemeen Dagblad Regio Paul van den Bosch op 6 en 13 december een exclusieve lezing houden voor jongeren in de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar. 
Paul van den Bosch: “Jongeren herkennen fake news moeilijk en halen meestal hun nieuws van social media websites zoals Facebook. Om die reden is het interessant juist die doelgroep iets meer te vertellen over het verschil tussen nieuws en wat fake news.”
 
Eind september opende burgemeester Aboutaleb samen met Jan Straaijer (de persoon waar het karakter van meneer de Uil op is gebaseerd) de tentoonstelling Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant in LP2 op de Wilhelminapier in Rotterdam. De opening voor publiek was op de dag dat het precies 50 jaar geleden was dat de serie voor het eerst op de televisie werd uitgezonden. 

Fabeltjesland: een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma ooit: de Fabeltjeskrant.  Meer dan 40 originele poppen die ooit gebruikt werden voor de televisieserie, worden getoond. Daarnaast wordt de ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke kant van de Fabeltjeskrant verteld aan de hand van historische verhalen van een club Rotterdamse vrienden in oorlogstijd. De tentoonstelling is ook voor kinderen intrigerend en uitdagend. Naast het maken van een korte stop-motion Fabeltjes-scène, kunnen bezoekers wandelen door het Dierenbos. 
 
Dat de serie haar oorsprong kent in Rotterdam is maar weinigen bekend. Leen Valkenier, de schrijver van de Fabeltjeskrant, groeide op in tuindorp Vreewijk en baseerde veel van de karakters uit de serie op zijn buurtgenoten en vrienden. Onder andere Juffrouw Ooievaar, Mijnheer de Uil, de gebroeders Bever en Truus de Mier waren ras-Rotterdammers. De tweede is nog in leven, in de persoon van Jan Straaijer. Ook hun verhaal wordt verteld in de tentoonstelling.

Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant is t/m 2 december in LP2 op de Wilhelminapier te bewonderen en is een co-productie van Bureau Vermaeck, Theo Braams Projecten en ©De Levita Productions B.V. & Rubinstein Pictures B.V.
 
Informatie & kaartverkoop: Fabeltjesland.nl
Facebook: Fabeltjesland
Instagram: Fabeltjesland

2018, De Fabeltjeskrant®
© De Levita Productions & Rubinstein Pictures
Licensed by Rubinstein, Amsterdam 
De Fabeltjeskrant en alle daarin voorkomende elementen, zoals de verhalen en de karakters, zijn door het auteursrecht en het merkenrecht beschermde intellectuele eigendomsrechten.