Musicalnieuws.nl

Brassica Musicals straalt met Beauty and the Beast‏

Vrijdag 17 en zaterdag 18 april jl. speelde Brassica Musicals 3 keer de musical Beauty and the Beast in Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard. Onder de professionele leiding van Ineke de Geus (regie) en Gerbrand van Kolck (muzikaal leider) liet Brassica zien weer een stukje gegroeid te zijn dit jaar.

Vorig jaar was MusicalNieuws enkele malen te gast in Heerhugowaard bij de voorbereidingen en uitvoering van de musical Oliver! Voorzitter van Brassica Kees Moltmaker liet ons destijds weten dat zijn stichting de ambitie heeft om jaarlijks 'een semi-professionele voorstelling op de planken te brengen en kwaliteit te leveren'. Die ambitie werd ook dit jaar ruimschoots gehaald met drie bijna volle zalen en een enthousiast publiek als gevolg.
 
Beauty and the Beast vertelt het verhaal van uitvindersdochter Belle (gespeeld door Stans Kok), op wie macho eerste klas Gaston een oogje heeft, tot verdriet van vijf Gekke Grieten. Op zoek naar haar verdwaalde vader komt Belle echter terecht in een kasteel in de bossen. Het kasteel gaat gebukt onder een betovering en wordt bewoond door een prins (Cris Bakker) en zijn personeel. De prins verandert langzaam in een beest en zijn personeel in voorwerpen die te maken hebben met hun functie. Als het beest kan leren houden van een ander, en de liefde van die ander ook terugverdient, voordat de betovering onomkeerbaar wordt, dan wordt de betovering verbroken. Bijna echter gooit Gaston echter nog roet in het eten, maar de liefde tussen Belle en het beest overwint uiteindelijk alles.
 
Een echt sprookje dus, met een prins, goede en kwade figuren en uiteindelijk een goed einde. Brassica Musicals brengt dat sprookje tot leven met een uitstekende productie die opvalt door een hecht team en liefde voor theater. Cast en creatives werken al enkele jaren samen en het vertrouwen in elkaar is zichtbaar groot. Dat leidt ertoe dat iedereen het beste uit zichzelf naar boven haalt en een voorstelling aflevert die sprankelt. Grote ensemblenummers zijn ook echt groots, kleurrijk en energiek, sommige solo's zijn intiem en weten te ontroeren, het acteerwerk is goed verzorgd en choreografie, kostuums, décor en belichting geven de voorstelling net dat beetje extra.
 
Stans Kok speelt een lieve Belle en zingt prachtig. Het duet en samenspel met vader Maurice (Tim Kenter) brengt een lach op ons gezicht. Maar ook het samenspel met het beest, zowel qua aantrekkingskracht tot elkaar als qua weerzin, is heerlijk om te zien. Cris Bakker levert sterk acteerwerk af en 'zijn' beest is aan de ene kant lomp, maar aan de andere kant onzeker en onbeholpen in zijn gedrag naar Belle. Peter-Jan Moltmaker (Gaston) en Leon Mulder (LeFou) spelen partners in crime en zijn de dommeriken van het stuk. Een goed stel!
 
Het personeel van het kasteel speelt een belangrijke rol in het verhaal. In het begin stellen ze zich skeptisch op tegen de aanwezigheid van Belle, maar na een tijdje beginnen ze er in te geloven dat Belle het gedrag van hun baas kan veranderen en zo de betovering kan verbreken. Alle vijf personeelsleden zijn uitstekend gecast. Lianne Kenter is het vrolijke dienstmeisje Babette, die niet alleen flirt met Lumière, maar in het begin ook met vader Maurice. Julia Gabeler is de chique opera-diva La Commodia. Mevrouw Pot wordt gespeeld door Jennifer Terwel, in haar rol zorgzaam en warm. Haar 'Meisje En Het Beest' klinkt heerlijk, mooi in beeld gebracht met een dansend prinsenpaar. Zoon Jakopje (Imke Burger & Jari Buhl) is vertederend in de scène waarin hij na het verbreken van de betovering herenigd wordt met zijn moeder. Toine Kok en Peter Koning schitteren als het duo Lumiere en Tickens. Hun samenspel is prachtig om te zien en beide tonen zich een uitstekend acteur. Het Franse accent van Lumière zet hij ook door in zijn zangnummers en het loopje van Tickens is uitmuntend. Iedereen zou zich zulk personeel wensen.
 
 
Het décor is passend bij deze musical en functioneel. Opvallend is de grote bloem midden op het podium, als een soort van levensboom. Het vallen van een blad kan op deze manier door niemand worden gemist, al mis je door het ontbreken van een bloem onder een stolp een mooi sfeerbeeld. De prachtige kostuums maken het totaalbeeld compleet.
 
 
Met Beauty and the Beast levert Brassica weer een uitstekende prestatie en geeft ze op onderdelen een eigen twist aan deze, vaak gespeelde,productie. Een prestatie van het collectief, waarbij aan elk detail is gedacht, zoals mevrouw Pot die langzaam verder verandert in een theepot en een arsenaal aan kleine theekopjes die het beeld bij ensemblenummers als ‘Kom Er Bij’ en ‘Weer Helemaal Mens’ completeren.
 
 
Voor volgend jaar staat de musical 3 Musketiers op het programma, een productie die nog niet al te vaak door een amateurgezelschap is opgevoerd. Na een korte periode van nagenieten beginnen de voorbereidingen voor deze nieuwe productie volgende maand al weer.