Musicalnieuws.nl

Brabants Muziek-Theater viert 25 jarig jubileum met de Titanic de Musical

Het Brabants Muziek-Theater vierde donderdagavond 20 oktober 2016 het 25-jarig jubileum met de première van Titanic de Musical in het Chassé Theater in Breda en MusicalNieuws was erbij.

Het Brabants Muziek-Theater heeft zich in de afgelopen 25 jaar van theaterkoor uit Schijndel ontwikkeld tot een groot semi-professioneel theatergezelschap met meerdere afdelingen. Na grote titels als Les Miserables, Jesus Christ Superstar, Aïda, Hair en Evita is in dit jubileumjaar gekozen voor Titanic.

De musical Titanic was voor het eerst op Broadway te zien op 23 april 1997. De Nederlandse versie van Joop van den Ende ging op 22 september 2001 in première. Toen was de filmversie met Leonaro DiCaprio en Kate Winslet natuurlijk al bij iedereen bekend. Het grote verschil echter tussen de film en de musical zijn de hoofdpersonen. In de film draait het voornamelijk om Jack en Rose, maar in de musical zijn de karakters in principe bijrollen en gaat het om de Titanic zelf. Het decor van de Titanic zelf ziet er echt prachtig uit.Het is genieten van de solisten die heel professioneel klinken, zeker in combinatie met een orkest van bijna 30 muzikanten.

De hoofdrollen bestaan uit passagiers, officieren en crew en in de hoofdrollen zien wij Dirk Postma als Thomas Andrews, Willem Janssen als J. Bruce Ismay, Marco Geboers als E.J. Smith, Pascal Dokman als William Murdoch, Pim Verbeek als Harold Bride, Roy Verhoeven als Frederick Barrett, Theo van Kaathoven als Frederick Fleet, Marcel Driessen als Henry Etches, Marco Overduin als Joseph Bell, Maikel Hustinx als Isidor Straus, Mieke Steenmetz als Ida Straus, Mieke van Nistelrooij als Alice Beane, Annemarie Paulusse als Kate McGowan, Adrie de Laat als Officier Lightoller, Peter de Jonge als Officier Pitman, Niek de Laat als Officier Boxhall, Frans Fluitman als Kwartiermaker Hitchens, Bram de Bruyckere als Bellboy, Guus Visser als Steward Latimer, Geertje Broekmeulen als Stewardess Robinson, Femke Hobbelen als Stewardess Hutchinson, Marco Overduin als Bandleider Hartley, Frans Fluitman als Muzikant Bricoux en Niek de Laat als Muzikant Taylor. Hoewel de solisten erg goed klinken, zijn wij helaas wat minder gecharmeerd van de samenzang in sommige dueten en ensemblenummers en dat is raar als je bedenkt dat de groep eigenlijk voort gekomen is uit een zangkoor.

De geschiedenis van de Titanic is bij iedereen bekend. In deze musical wordt het verhaal verteld door de ogen van de opvarenden van het machtige schip dat in 1912 naar Amerika vaart. De eigenaar van het schip probeert een nieuw record te vestigen, de scheepsbouwer weet dat het schip een té grote snelheid niet aan kan, de kapitein die van zijn allerlaatste reis een zeer bijzondere wil maken, de stoker weet dat het schip veel te snel vaart om het te kunnen blijven bijhouden, de marconist die in blinde paniek andere schepen probeert te alarmeren, de man in het kraaiennest die de ijsberg veel te laat ziet en drie Ierse meisjes die het plan hebben opgevat om naar Amerika te emigreren in de hoop daar een beter leven te kunnen opbouwen.

Maar tegelijkertijd gaat het over het standenverschil dat in de jaren ’10 van de vorige eeuw nog bestond: de rijkste passagiers uit de eerste klasse kregen uiteindelijk de grootste kans om als eerste een sloep te bemachtigen, de middenstanders uit de tweede klasse voor wie dat al veel lastiger was en de arbeiders/emigranten uit de derde klasse – letterlijk in de onderste laag van het schip – die werden opgesloten om te voorkomen dat ze eventueel een van de reddingssloepen zouden kunnen bereiken. Dat dit in een ramp eindigt is niet verrassend.

In november is de Titanic nog twee maal te zien in de Lievekamp in Oss en nog twee maal in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. Kijk hier voor de speellijst.

Klik hier voor ons fotoverslag