Musicalnieuws.nl

Boy 7 - live on stage: spannend tot de laatste seconde‏

Een jongen wordt volledig gedesoriënteerd wakker op een zandweg en weet helemaal niets meer. Hij kan zich niet herinneren hoe hij daar terecht is gekomen, hij weet niet hoe hij heet, waar hij vandaan komt en wat hij in het verleden allemaal gedaan heeft. Het enige dat hij bij zich heeft zijn de kleren die hij aanheeft (waaronder een t-shirt met de opdruk Boy 7) en een rugzak met daarin een mobiele telefoon en een foldertje van de Pizza Hut. Op de telefoon vindt hij een filmpje van zichzelf, die hem waarschuwt dat hij vooral geen contact mag opnemen met de politie. Na een tijdje komt hij Lara tegen, die zo vriendelijk is om hem in haar auto mee te nemen naar de dichtstbijzijnde (ruim 2 uur lopen) Bed & Breakfast. Na aankomst in de B&B zijn er twee belangrijke vragen die beantwoord moeten worden: wie is Boy 7 en is er iemand die hij kan vertrouwen?

Op zondag 18 januari ging in een vol Theater De Flint in Amersfoort de voorstelling Boy 7 - live on stage in première. Boy 7, een productie van DommelGraaf Theaterproducties en Michiel Morssinkhof, is een voorstelling die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Mirjam Mous. Een thriller die de lezer op het puntje van zijn stoel brengt en uitnodigt om het boek in één ruk uit te lezen. Bij de verwerking van een dergelijk boek tot een theatervoorstelling is dan natuurlijk de grote vraag of de voorstelling ook de spanning weet vast te houden en de kijker zó weet mee te nemen dat hij niet na één minuut al weet hoe de vork in de steel zit. Een vraag die volmondig met ja kan worden beantwoord. Het script van Marc Veerkamp en Fons Merkies zit zo in elkaar dat er elke keer kleine tipjes van de sluier worden opgelicht waardoor de spanning tot op het laatste moment wordt bewaard. Met een décor dat tot het minimum beperkt is, wordt de focus geheel gelegd op de 5 acteurs en hun verhaal.

De cast, bestaande uit Mike Reus, Sanne Franssen, Guillermo Hilversum, Eva van den Dam en Baue van Leyden, vormt één geheel en maakt samen een sterke voorstelling. Laatstgenoemde, die de rol van Boy 7 op zich heeft genomen, maakt indruk met zijn spel en aanwezigheid op het toneel. Een prima prestatie als je je bedenkt dat Baue van Leyden bijna de gehele duur van deze éénakter op het toneel staat en van de ene heftige emotie in de andere glijdt. Dat doet hij echter fantastisch en hij weet zo de gehele zaal te vangen en mee te nemen in zijn verhaal.

Na afloop van deze première sprak MusicalNieuws kort met Baue en we vroegen hem hoe hij deze middag heeft beleefd, in een zaal die muisstil was. “Ik vond het heel spannend,” begint hij. “Ik heb gelukkig slechte ogen en zie dus niet zo heel erg veel, maar ineens gaat op het eind het licht aan en klinkt daar dat applaus en zie je allemaal mensen zitten. Het is een ontzettend grote verantwoordelijkheid. De toeschouwer moet eigenlijk met mij mee. Ik moet, samen met de anderen natuurlijk, het verhaal vertellen, en het publiek moet mijn pad gaan volgen. Een enorme verantwoordelijkheid en die stress voel ik ook wel. Het publiek was inderdaad stil en je hebt dus geen idee hoe het eruit ziet en of men het saai vindt of juist mooi. Die spanning voel je wel de hele tijd.”

“Tijdens de try-outs waren de reacties steeds anders”, vertelt hij verder. “Je bent ook steeds in een andere provincie, en ook dat merk je. Soms zijn er heel veel kinderen, die reageren, maar tot nog toe heb ik wel gemerkt dat iedereen er enthousiast over is, en dat is heel fijn. En ook dat ze het spannend vinden, ook volwassenen.”

De spanning gebruikt hij ook voor zijn spel. “Aan het begin lig ik op het podium en dan hoor je de mensen binnen komen. Dat werkt voor mij ontzettend goed. Want je voelt je ineens zo alleen, het voelt alsof je naar de slachtbank wordt gebracht. Je hoort allemaal mensen en het lijkt alsof jij daar in je eentje ligt. Die spanning gebruik ik, en van daar uit vertrek ik en dat helpt heel erg. Mijn personage is ook helemaal alleen en hij heeft niemand.”

Boy 7 – live on stage is een geslaagde voorstelling en één van de weinige thrillers voor jongeren vanaf 12 jaar die in de theaters is te zien. Vanaf nu tot en met 13 mei is de voorstelling te zien in de Nederlandse theaters.