Musicalnieuws.nl

BonteHond en Orkater maken voorstelling waar werkelijk iedereen op zit te wachten

In een wereld waar succes gelijk staat aan een zinvol bestaan en het behalen van doelen eenieder de hele dag achtervolgt, is de waarde van verveling, onzinnigheid en dingen die nergens op slaan compleet verloren gegaan. Zonde, want juist deze ruimte brengt inspiratie, ook in kunst. Daarom hebben BonteHond en Orkater de handen ineengeslagen om een ode te brengen aan het nutteloze. Hier zit niemand op te wachten gaat op vrijdag 10 februari in première in De Krakeling in Amsterdam en tourt van 8 februari tot 16 april door het land.

“Hier zit niemand op te wachten is een hart onder de riem voor iedereen die denkt ergens aan te moeten voldoen. Een geruststelling dat het ook weleens genoeg is om er gewoon te zijn, te bewegen zonder dat je precies weet waarom, of waar naartoe.” - Judith Faas

Een doelloos bestaan kan echt niet meer. We zijn omringd door successen en alles ligt langs een meetlat. We willen meer. En meer is nooit voldoende. Het moet sneller. Het is nooit snel genoeg.

Júist daarom maken wij deze voorstelling. Want wat gebeurt er als je vergeet wat je allemaal moet behalen? En wat is dan een zinvol bestaan? Wat als niets meer moet en alles mag?

Vanuit een vurig geloof dat het doel alles heeft verziekt -het heiligt zelfs geen middelen- proberen we voor één keer niét zoveel mogelijk mensen zo gelukkig mogelijk te maken. Hier zit niemand op te wachten is een lofzang op bewegen zonder doel en breekt een lans voor het ontdekken van dat wat je niet zoekt.

Voor het eerst werken BonteHond en Orkater samen en doorbreken daarmee de tweedeling tussen jeugdtheater en theater voor volwassenen. Hier zit niemand op te wachten is een voorstelling gemaakt zonder leeftijd in gedachten en geschikt voor jongeren van tien tot honderd jaar.

Over de samenwerking tussen BonteHond en Orkater zegt Faas Bij BonteHond ervaren we dat volwassenen vaak verbaasd zijn over hoe leuk zij jeugdtheater vinden en de voorstellingen van Orkater sluiten door hun energieke muzikaliteit ook erg aan bij de belevingswereld van jongeren. Omdat we nog steeds best wel in hokjes denken -voor wie wat geschikt is-, loopt het publiek soms een voorstelling mis die juist bij ze past. Dus maken wij Hier zit niemand op te wachten, want dat past natuurlijk bij iedereen.”

regie Judith Faas tekst, spel en muziek Orkatercollectief More Dogs [Gode Kempen, Julien Neirynck, Elias Vandenbroucke], Felix Schellekens, Jeffrey Creepashu Loewenicht, Melvin Aroma (stage), Barbara Brink, Danisha Violet Martis (stage) decorontwerp Ruben Wijnstok en Tatyana van Walsum kostuums Eleftheria Lavdaki lichtontwerp Stefan Dijkman en Guido van den Hof regie-assistentie Millie Lijbers techniek Steven Raapis Dingman, Guido van den Hof productie Daan de Lau

BonteHond maakt beeldend en fysiek theater voor alle leeftijden in theaters en op andere spannende plekken. Vanuit Almere toert het jeugdtheatergezelschap langs theaters, festivals, scholen en bijzondere (buiten)locaties door Nederland, België en steeds vaker daarbuiten. Met publiekswerking en de eigen educatieve leerlijn KIDD bereikt BonteHond ook mensen die niet gauw met kunst & cultuur in aanraking komen.

Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, gedreven makers vanuit een divers en inclusief huis. Muziektheater dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit, dat typeert het Amsterdamse Orkater ongeveer. Bij Orkater/De Nieuwkomers, het talentontwikkelingsprogramma van Orkater, maakte muziektheatercollectief More Dogs de voorstellingen Zeitgeber (2019) en Real Boys(2020).