Musicalnieuws.nl

Boer wil betere vrouw: een komedie met een scherp kantje

De aanloop naar de première verliep niet zonder horten of stoten. Eerst moest van Blue Circle, producent van KRO’s ‘Boer zoekt vrouw’, de naam van de voorstelling worden veranderd. En zo werd ‘Boer zoekt betere vrouw’ gewijzigd in ‘Boer wil betere vrouw’. En daarna werd opeens bekendgemaakt dat de première anderhalve week werd uitgesteld naar woensdag 18 februari. Kortom, het zat niet mee voor De Troupe van Joep.

Ondanks alle heisa rond de naamsverandering, die voor ongemakken en extra kosten zorgde bij producent Bos Theaterproducties, is schrijver en hoofdrolspeler Joep Onderdelinden erin geslaagd om een fraaie eerste zelf geschreven komedie op de planken te brengen. In de Goudse Schouwburg beleefde ‘Boer wil betere vrouw’ onder toezicht van veel ex-boeren van het populaire tv-programma Boer zoekt vrouw gisteren dan eindelijk haar première.
 
‘Boer wil betere vrouw’ gaat over boer Ties. Hij is een lieve goeiige man, die niet veel meer kent dan het dorp en zijn boerderij. Het contact met de buitenwereld bestaat uit een bakelieten telefoon, radio en tv. Ties is gek op het televisieprogramma Boer zoekt vrouw. Hij heeft al zijn 81 koeien Yvon genoemd naar de presentatrice Yvon Jaspers. In zijn enthousiasme heeft Ties zich als kandidaat opgegeven voor Boer zoekt vrouw. Er is alleen een klein probleem: hij heeft al een vrouw. Zijn vrouw Helma is een struise boerin en de schrik van het dorp. Zij kijkt niet naar Boer zoekt vrouw, maar is een liefhebber van detectives. En dan is er ook nog Don Bakker, de knecht die ooit is aan komen lopen en nooit meer is weggegaan. De getrouwde Ties wordt uiteindelijk geselecteerd als kandidaat voor Boer zoekt vrouw. En als ze willen komen filmen, werkt Ties zich steeds meer in de nesten….
 
‘Boer wil betere vrouw’ is de allereerste muzikale komedie van De Troupe van Joep, een fonkelnieuw theatergezelschap rondom Joep Onderdelinden. De Troupe van Joep maakt komedies met een scherp kantje, zang en als de leeftijd het toelaat een dansje. Het idee voor ‘Boer wil betere vrouw’ is ontstaan uit de fascinatie van Joep Onderdelinden voor het feit dat miljoenen mensen op zondagavond aan de buis gekluisterd zitten om het liefdesleven van vrijgezelle boeren te volgen.
 
Voor zijn solovoorstellingen heeft Joep Onderdelinden meestal zo’n 25 try-outs. Voor ‘Boer wil betere vrouw’ had hij er slechts zes. Joep Onderdelinden (boer Ties), Wimie Wilhelm (boerin Helma) en Wil van der Meer (Don Bakker) hebben stuk voor stuk hun sporen op het toneel verdiend. Op hun acteerprestaties valt dan ook helemaal niks op aan te merken. De voorstelling komt alleen iets te traag van start.
 
‘Boer wil betere vrouw’ is geen parodie op ‘Boer zoekt vrouw’. Het programma wordt niet genadeloos op de hak genomen. Er zitten wel grappen in over ‘Boer zoekt vrouw’ en ook geile Geert en verlegen Bertie uit de huidige jaargang van het populaire tv-programma komen voorbij, maar daar blijft het bij. ‘Boer wil betere vrouw’ is een komedie over geluk zoeken in een plattelandssetting. Er valt veel te lachen tijdens de voorstelling, maar je kunt ook ontroerd worden door kleinburgerlijk leed. Toch beklijft na afloop het gevoel dat er meer in had gezeten.
 
 
Musical 2.0 audities juni 2024