Musicalnieuws.nl

Bezielde, talentvolle cast doet RENT van het podium spatten op toepasselijke locatie

RENT geeft je een inkijk in het leven van 8 vrienden en hun artistieke leven in het New York van de jaren '90. We volgen een jaar lang hun ups en downs in een omgeving die gekenmerkt wordt door armoede, drugs en aids. Na geslaagde previews in 2021, vond op vrijdag 23 september 2022 de Vlaamse première van RENT plaats in de Blikfabriek in Hoboken.

De keuze voor deze locatie was een hele goede zet van productiehuis Deep Bridge. De grote loodsen van de blikfabriek dompelen je niet alleen meteen onder in de juiste sfeer maar hun huidige functie als sociaal huis en creatieve broedplaats sluit ook naadloos aan bij het verhaal. Het productiehuis geeft de toeschouwers hierdoor een soort extra beleving van het harde leven van de personages. En er werd op de details gelet: typische grijze dekens tegen de frisse temperaturen in de zaal en de muziek van Puccini's opera La Boheme, waarop de musical gebaseerd werd.

Een ander voordeel van deze unieke locatie is de manier waarop het podium opgebouwd kon worden: een groot podium met hoogteverschillen die visueel goed worden ingezet en waarop plaats voorzien is voor de woonplaats van alle personages. Ook kreeg de live band, echt een meerwaarde voor de voorstelling, een prominente plaats in het decor. Het publiek wordt in een hoek aan twee kanten van het podium neergezet en kan alles goed volgen via beeldfragmenten, live opgenomen door het hoofdpersonage en documentairemaker Mark.

De ontzettend goede staging zorgt ervoor dat deze musical tegelijk groots en toch intiem aanvoelt. Er werd niet voor teruggedeinsd om dit harde verhaal rauw en krachtig neer te zetten, maar toch ook met de nodige zachtheid en warmte. Op gepaste momenten komen de personages heel dicht bij het publiek terwijl ze op andere momenten, samen met het ensemble, het hele podium vullen en er kriskras overheen dwarrelen in zorgvuldig uitgedachte choreografieën. Er valt zoveel te zien en te beleven dat het aan te raden is je vooraf even in te lezen in het verhaal.

De veelheid aan personages worden grotendeels vertolkt door nog vrij onbekend musicaltalent, die net in dit verhaal over jonge talentvolle creatievelingen helemaal op hun juiste plaats zijn. Stuk voor stuk ongelooflijke zangers, die ook nog eens soepel bewegen en vlot acteren, met overduidelijk een hart voor musical. Wat een beloftevolle topcast waarvan we zeker nog veel zullen horen!

Door Marjolein Schabregs
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025