Musicalnieuws.nl

Berget Lewis, solid as a rock

Berget Lewis miste het theater en het theater miste de 45-jarige Amsterdamse zangeres. Zo’n anderhalf jaar geleden stond Berget Lewis voor het laatst op het toneel. Ze gaf destijds gestalte aan Effie White, de hoofdrolspeelster in de musical Dreamgirls.

En nu is Berget Lewis terug op de bühne als zichzelf in een verhalend theaterconcert. In het Isala Theater gaf Berget Lewis afgelopen zaterdagavond de aftrap van haar theatertour ‘Discover Berget Lewis’.
‘Discover Berget Lewis’ wordt aangekondigd als de meest persoonlijke kennismaking met Berget Lewis tot dusver. Het is een verhalend theaterconcert waarin de zangeres een kijkje achter de schermen van het artiestenbestaan geeft. Ze neemt je mee naar de oorsprong van haar muziek. De voorbereidingen, de repetities, de creatie en het gehele proces om uiteindelijk tot een voorstelling te komen. Berget maakt je deelgenoot van de bijzondere momenten aan de keukentafel waar haar eigen liedjes geboren worden. En ze vertelt hoe de iconische songs waar we Berget van kennen, haar geïnspireerd en gevormd hebben. ‘Discover Berget Lewis’ opent de ogen en geeft een kijkje in het leven op en naast het podium.

De wervelende tekst op de flyer wordt slechts ten dele waargemaakt. Berget Lewis neemt het publiek inderdaad mee op een ontdekkingsreis. De anekdotes zijn jammer genoeg echter summier en alleen voor de pauze komen we iets meer te weten over Berget Lewis. Zo komt de Amsterdamse van Surinaamse afkomst uit een muzikale familie. Al op vrij jonge leeftijd werd ze besmet met het muziekvirus. Het zingen ging haar beter af dan het bespelen van de piano. ,,Ik had de Alicia Keys van de lage landen kunnen zijn,’’ deelt ze de zaal mede.

Het bespelen van instrumenten is wél weggelegd voor haar tweelingbroer Alvin met wie Berget een hele goede band heeft. ,,Ik ken hem al vanaf dag één.’’ Chaka Khan, een Amerikaanse singer-songwriter, was haar grote voorbeeld. Lewis noemt zichzelf dan ook een ‘Chaka-holic’.

De anekdotes mogen dan summier zijn, op het muzikale vlak trekt Berget Lewis daarentegen wél alles uit de kast. Ze stond lange tijd bekend als beste achtergrondzangeres van Nederland, maar dat niveau is Lewis al lang en breed ontstegen. Haar grote doorbraak was vier jaar geleden. In 2012 viel alles op zijn plaats. Lewis won het televisieprogramma ‘De beste zangeres van Nederland’, was als ‘Maria’ te zien in ‘The Passion’, werd gevraagd voor de Ladies of Soul en kreeg de hoofdrol in de musical Dreamgirls.

Vanaf het eerste tot en met het laatste nummer verwent Berget Lewis de zaal met haar krachtige strot. Eigen nummers, covernummers, mooie ballads en stevig repertoire komen voorbij. Lewis heeft ook een momentje ingebouwd voor Zoë Ooft, een plaatselijk talent die zich waagt aan ‘Hello’ van Adele.

‘Discover Berget Lewis’ is vooral een bedankje van Berget aan iedereen die haar een warm hart toedraagt. En zoals ze zelf al zingt: Berget Lewis is solid as a rock.

Discover Berget Lewis.
Regie: Hidde Simons.
Muzikale leiding: Alvin Lewis.
Beeld: Stefan Bijnen & Melissa Zomer.
Band: André Kemp, Sjors van den Eerenbeemt, Sjoerd de Vries & Alvin Lewis.
Backing Vocals: Caroline Dest, Aïcha Gill & Saja Katte.