Musicalnieuws.nl

België viert kerstvakantie met The Sound of Music‏

Afgelopen donderdag, 18 december, speelde de nieuwe tourversie van The Sound of Music, van Albert Verlinde Entertainment, zijn première in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Dit in samenwerking met de producent voor het Belgische deel van de tour, Music Hall. Eerder zagen wij de Nederlandse première en schreven lovende woorden over deze productie die, ook 55 jaar na de première op Broadway, nog steeds weet te boeien. Nu is het dus de beurt aan onze zuiderburen om, tijdens de kerstvakantie, te genieten van deze nieuwe versie

En genieten deed men volop tijdens de première. Elk nummer werd met applaus ontvangen en het slotapplaus was lang en hard. Een maand na de start van de tour – 12 november werd de eerste try-out gespeeld – ziet de productie er uit als een geoliede machine en is idereeen volledig op elkaar ingespeeld. Voor de Vlaamse versie is gekozen om vier wijzigingen in de cast door te voeren: de rollen van Maria, Kapitein Von Trapp en oudste dochter Liesl zijn ingenomen door Vlaamse acteurs en ook de overige kinderen Von Trapp worden gespeeld door Vlaamse kinderen. Instappen in een geoliede machine is niet altijd even gemakkelijk, maar daar was tijdens de première niets van te merken. En dat is een compliment voor zowel de bestaande cast (die moest wennen aan nieuwe hoofdrolspelers) als de Vlaamse acteurs.

De rol van Maria wordt gespeeld door Charlotte Campion. Charlotte vertolkte eerder de titelrol in Assepoester, het tamelijk ware verhaal, en deed als kind al mee aan producties als Kuifje en de Zonnetempel, The Sound of Music en Annie. Ondanks de korte repetitieperiode zet ze een fantastische Maria neer, een Maria zoals ze hoort te zijn. Ietwat jong en naief in het begin van de voorstelling, zorgzaam en liefdevol voor de kinderen Von Trapp en ook voor hun vader, later in het verhaal. De populaire acteur en presentator Kürt Rogiers speelt de rol van kapitein Von Trapp. Zijn kapitein is bij aanvang streng en afstandelijk, maar gaandeweg opent zijn hart zich en kiest hij onvoorwaardelijk voor Maria, zijn kinderen en zijn vaderland. Kürt is niet de beste zanger van het gezelschap maar hij slaat zich daar prima doorheen. Zijn versie van “Edelweiss” wordt hierdoor nog iets meer breekbaar, en dat past in de situatie van het moment: de angst om van zijn vrouw en kinderen gescheiden te worden en diezelfde avond naar Duitsland te worden gebracht om in dienst te treden van de Duitse marine. Lotte Stevens speelt tijdens de voorstellingen in Antwerpen en Gent de rol van oudste dochter Liesl. In deze rol bewijst ze dat ze zowel spel, zang maar ook dans uitstekend beheerst. Lotte zit nog in haar laatste jaar van haar opleiding aan de Fontys Hogeschool en met de rol van Liesl toont ze aan een aanwinst voor de musicalwereld te zijn.

Ook de kinderen Von Trapp worden natuurlijk door Belgische acteurs gespeeld. Er zijn twee groepen kinderen en tijdens de première werden de honneurs waargenomen door groep één, bestaande uit Fien Embrechts, Lyana Joosten, Camille Mottrie, Francis Geeraart, Emma Malfliet en Arne Decock. De jongste en kleinste actrice, Fien Embrechts, die de rol van Gretl speelde mag toch wel speciaal genoemd worden. Zo klein als ze is wist ze de aandacht op sommige momenten volledig naar zich toe te trekken en oogstte daarmee zowel vertedering als bewondering.

België kan nog tot en met 4 januari genieten van The Sound of Music. Op 6 januari 2015 vervolgt de productie zijn weg door Nederland met een voorstelling in Uden. Daarna is The Sound of Music nog tot en met 18 mei te zien.