Musicalnieuws.nl

Beauty en het beest: 3 keer 8 is muzikaal theaterspektakel

Zet acht acteurs/dansers van Maas theater en dans, 8 zangers van het Nederlands Kamerkoor en 8 jongeren uit de eigen stad bij elkaar en je krijgt Beauty en het beest: een muzikaal theaterspektakel.

Na het succesvolle Jungleboek (met de dansers van ISH, Jungle by Night en rapper Gikkels) presenteert de Stadsschouwburg Utrecht, in samenwerking met Maas theater en dans en het Nederlands Kamerkoor, de kerstvoorstelling Beauty en het beest.

In deze productie zijn elke voorstelling ook 8 jongeren te zien uit de stad als “meespeler” (in Utrecht 10 per voorstelling). Wat die rol precies inhoudt was op 1 en 8 oktober jl. onderwerp van een vooronderzoek. 40 
Utrechtse jongeren, geselecteerd uit een groep van 130 auditanten, deden daar, onder leiding van Moniek Merkx, regisseur van Beauty en het beest en artistiek leider van Maas theater en dans, aan mee.

De resultaten van dat onderzoek, tegelijk een voorproefje van wat ons in het theater te wachten staat,  werden vrijdagavond, 13 oktober, gepresenteerd in de Hekmanfoyer van de Stadsschouwburg Utrecht aan de ouders van de deelnemers.

Beauty en het beest is een muzikaal theaterspektakel met dwaaldansen en elfenmuziek, over een dapper meisje en een verwende prins, met twee jaloerse zussen, grappige bediendes, spetterende goocheltrucs en een zingend bos. 
Voor deze voorstelling, gebaseerd op een oud volksverhaal waarvan de eerste versie voor het eerst in 1740 werd gepubliceerd, liet regisseur Moniek Merkx zich voornamelijk inspireren door de film die in 1946 verscheen. Deze film, geschreven en geregisseerd door de befaamde Jean Cocteau is een stuk donkerder en onheilspellender dan de versie die we voornamelijk kennen: die van Disney.

Muziek van David Lang, die zal worden uitgevoerd door 8 zangers van het Nederlands kamerkoor, zal bijdragen aan de spanning in de voorstelling. Daarnaast zal gebruik worden gemaakt van meer poppy muziek van de hand van Joop van Brakel.

Beauty en het beest is van 20 tot en met 30 december te zien in de Stadsschouwburg Utrecht. Op donderdag 21 december 2017 beleeft de voorstelling haar première en op 20 december 2017 is er een jongerengala. Na 
de serie voorstellingen in Utrecht, toert Beauty en het beest tot en met 11 maart 2018 door heel Nederland. De voorstelling – met overal 8 jongeren uit de stad zelf - zal onder meer te zien zijn in Amsterdam, Nijmegen, Breda, Den Haag, Enschede, Rotterdam en Zwolle. Op zondag 20 januari zal de voorstelling ook in Hasselt, België, te zien zijn.

Kijk HIER voor onze fotoreportage van de presentatie op 13 oktober jl.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025