Musicalnieuws.nl

Bare moet door meer mensen gezien en gehoord worden

We schreven het vorig jaar al: ‘Het verhaal van Bare: A Pop Opera is onder de gemiddelde theaterbezoeker niet erg bekend. Het is dan ook niet je doorsnee feel good voorstelling. Met thema’s als tienerzwangerschappen, drugs en homoseksualiteit in een religieuze omgeving is het niet voor iedereen weggelegd om dit op de planken te brengen maar Stichting Mae en Mae Stage Productions zijn er met vlag en wimpel in geslaagd!

Helaas geen vanzelfsprekendheid. Ondanks dat het nooit de vraag is geweest of het deze getalenteerde groep ging lukken om Bare te produceren kreeg zij te maken met bedreigingen en online haat. Uit religieuze, rechtsextremistische hoeken werd opgeroepen de voorstellingen te verstoren met geweld, en dat in het weekend waarin de Pride Month van start ging en er juist met deze voorstelling liefde, verdraagzaamheid en respect op het toneel werd gebracht.’
 
Afgelopen weekend mocht, wederom aan de start van Pride Month, dit fantastische collectief beginnen aan een prachtige reprise. Ditmaal in een bijzondere omgeving namelijk de PKN Buurtkerk in Noordwijk. Een kerk die haar deuren opent voor een musical over een groep katholieke jongeren die struggelen met thema’s als homoseksualiteit terwijl er uit religieuze hoeken vorig jaar nog bedreigingen volgden. Een moedige stap.
 
Stichting MAE werd uitgenodigd door predikant Axel Wicke. Hij licht de reden voor deze uitnodiging toe: ‘In de meeste religieuze omgevingen in Nederland is homoseksualiteit helemaal niet zo’n probleem. In veel gevallen wordt het zelfs volledig geaccepteerd. Wicke wil het stigma, dat homoseksualiteit niet geaccepteerd is binnen de Christelijke gemeenschap, ook graag wegnemen door vandaag hier te spelen. Natuurlijk zijn er ook conservatieve gemeenschappen in Nederland en die zullen we ook altijd blijven houden. Maar over het algemeen is de acceptatiegraad hoog, alleen is dat beeld niet zo.’
 
Dit was ook te zien in de buurtkerk. Het publiek was divers: in leeftijd, in afkomst, in religieuze status. Maar iedereen werd geraakt door het prachtige verhaal dat deze geweldige cast wist neer te zetten.
Wat ons betreft komt er een reprise 2.0. Dit verhaal moet door meer mensen gezien en gehoord worden. Het kan een prachtige gespreksstarter zijn, met PKN de Buurtkerk en Axel Wicke sinds afgelopen weekend als levend bewijs.

Door Anniek de Wild
Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025