Musicalnieuws.nl

Bare: een verhaal wat verteld moet blijven worden

Op 7 mei ging de musical ‘BARE’ door Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!) in een regie van Brian Verhagen in première. Deze prachtige voorstelling was te zien in het Zonnehuis in Amsterdam en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

‘BARE’ vertelt het verhaal van een groep scholieren in het laatste jaar van een katholieke kostschool en de geheime liefde tussen twee leerlingen: Peter en Jason. Terwijl Peter zijn moeder graag wil vertellen over hun relatie, knapt Jason af op het idee dat hun goed bewaarde geheim publiek zou kunnen worden en vooral voor de gevolgen daarvan. Een verhaal over het geloof in de liefde, -in het geloof zelf, -in de ander en vooral het geloof in jezelf. Want wie ben je als je van jezelf niet mag zijn wie je hoopt te zijn?

Bare is een prachtig verhaal met een enorm actueel thema. De spelers van STA stonden voor een moeilijke opgave toen ze begonnen, want er zitten een paar pittige nummers in het stuk. De voorstelling bevat meer dan 30 nummers: een muzikale achtbaan van pop tot ballad en van rock tot gospel.  Vocaal is de cast niet erg stabiel. De samenzang is prachtig, maar enkele solisten bezweken onder de première stress, erg jammer maar begrijpelijk. 

Ruben Spek speelt de rol van Jason. Hij is zeker één van de uitblinkers van de avond. Zijn spel en zang zijn erg sterk en trekt vooral in de tweede akte de voorstelling naar een hoger niveau. Laura Kistemaker speelt zijn tweelingzusje Nadia. Vocaal is zij misschien wel de beste van de avond en ook in haar tegenspel tegen zowel haar broer als Ivy is ze heel mooi en puur.
Marloes van der Wel speelt de moeilijke rol van Ivy. Ivy gaat door een moeilijk proces in de voorstelling wat prachtig wordt gespeelt en bezongen door Marloes.
Sarah Schaefer is de komische noot in de avond vol drama. Zij speelt de lerares, Zuster Chantalle. Zeker in haar nummer als zuster Chantelle in de vorm van de Heilige Maagd Maria komt ze goed uit de verf, zowel vocaal als qua komische timing en spel.
Elmer Boerma neemt de moeilijke en mooie rol van Peter op zich. Alhoewel de moeilijke zangpartijen misschien vanavond iets te hoog gegrepen zijn, weet hij je met zijn spel mee te nemen in de moeilijke keuzes van Peter.
De overige rollen werden vertolkt door Emmo de Bie, Hester Dek, Hidde van der Ende, Rosalie Eppink, Wijnand Gomes, Marjolein Tromp, Ayla Usakligil en Suzanne Wansink.

Het decor was erg simpel. Zwarte achtergrond gevuld met alleen multifunctionele witte blokken. De blokken maakte het contrast erg mooi. Alleen de vele, onsziens, onnodige changementen stoorde ons regelmatig.
De regie in handen van Brian Verhagen, de muzikale leiding was voor Lisa Hebing en de Choreografie voor Naomi Walschot.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025