Musicalnieuws.nl

Backstage Producties voegt Moord op de Oriënt Express toe aan hun lijst van prachtige producties

Agatha Christie's bekende verhaal over een detective genaamd Hercule Poirot stond centraal op zondagmiddag in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Met een bekend verhaal als deze kan een topcast natuurlijk niet ontbreken: Warre Borgmans, Barbara Sarafian, Ianthe Tavernier, Martijn Claes, Lennart Lemmens, Sid van Oerle, Marilou Mermans, Jan Schepens, Vicky Florus, Mira Delbaen en Pascal de Witte stappen op de bekende trein.

Hercule Poirot denkt op vakantie te zijn als hij plots in Londen wordt verwacht. Er zit niets anders op dan de beroemde trein de 'Oriënt Express' te nemen. Als deze zich echter vastrijdt in een sneeuwbank begint de tijd te dringen. Al snel komt hij te weten dat er een moord is gepleegd en dat hij de enige is die dit mysterie kan oplossen.

Uiteraard kennen de meeste aanwezigen dit verhaal van buiten. Toch blijft het stuk boeiend genoeg om te blijven zitten. Warre Borgmans geeft een geheel eigen interpretatie van Hercule Poirot, gepaard met de charme zoals we van hem kennen. Als er iets misgaat in het decor (een deur die steeds vanzelf open bleef gaan) lost hij dit met verve op. Als goede acteur blijft hij in zijn rol en verwerkt met humor deze gebeurtenis in zijn tekst. De zaal vermaakt zich enorm en ook na de pauze zijn de ogen gericht op die deur. Deze ging deze keer enkel open indien een acteur of actrice ten tonele moest verschijnen. Een van die grote verschijningen is Barbara Sarafian. Haar rol als 'grand dame' is op haar lijf geschreven: brutaal, vol humor en groots. Ze heeft verreweg de meeste lachers op haar hand. 

Een van de sterke kanten is het immense decor. Een grote treinwagon met meerdere kanten staat op het toneel en wordt razendsnel omgedraaid om de slaapvertrekken te zien. Aangezien het verhaal zich in een trein afspeelt, is deze wagon ook daadwerkelijk het enige toneel wat ze gebruiken (op het in- en uitstappen na). In de toch wat kleine slaapvertrekken hopen de acteurs opeen om te ontdekken dat een van de personages vermoord is. Op nog geen twee vierkante meter worden grootste emoties gespeeld terwijl de hele zaal toekijkt. Er is geen acteur die op deze manier naar de achtergrond verdwijnt.

Een verhaal dat zich afspeelt in 1934 zorgt voor prachtige kostuums en een mooi aangekleed vervoersmiddel. Echter toont men een kaart van Europa waar wel erg moderne landen zichtbaar zijn: Slovenië, Kroatië en de rest van voormalig Joegoslavië die in 1934 nog onder één noemer vielen. Een spijtig geschiedkundig foutje dat gelukkig wordt goedgemaakt door de rest van de productie.

Backstage Producties mag wederom een pareltje toevoegen aan hun prachtige lijst van producties. Met het bekende verhaal 'Moord op de Oriënt Express' brengen zij een hoogstaand thrillerstuk naar de mensen toe. Het kijken en mee-speuren waard!

Door Samantha Brouwers

Kijk HIER voor het fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025