Musicalnieuws.nl

AZOV Musicals weet de juiste sfeer te scheppen met A Christmas Carol

Er was Code Oranje en een wit landschap op weg naar Abbekerk afgelopen zondag. Een ideaal d├ęcor voor de musical A Christmas Carol, uitgevoerd door het Westfriese AZOV Musicals. Na Aida vorig jaar, die een nominatie opleverde voor een Amateur Musical Award, kon de cast dit jaar weer een heel andere kant van zichzelf laten zien.

A Christmas Carol is misschien wel de ultieme kerstmusical. Tegenwoordig zijn er ook andere kerstshows, zoals Elf en Nativity! (die wij onlangs nog mochten bewonderen in Birmingham) maar het verhaal van Charles Dickens over de oude vrek Ebenezer Scrooge die een bloedhekel heeft aan alles dat met Kerstmis te maken heeft is natuurlijk episch. Dat zijn ook de makers van deze musical: Disney-componist Alan Menken en tekstschrijver Lynn Ahrens.Menken onder meer verantwoordelijk voor de muziek van Newsies, Little Shop of Horrors, Beauty and the Beast, Aladdin en Sister Act. Ahrens onder mer betrokken bij Ragtime, Seussical en Rocky the Musical.

In Christmas Carol zien we het verhaal van Ebenezer Scrooge die slechte ervaringen heeft met Kerstmis. Hij is sowieso geen lachebekje, maar de Kerstperiode brengt het slechtste in hem naar boven. De nacht voor Kerst krijgt hij bezoek van de geest van zijn oude compagnon Marley en drie geesten: die van het verleden, het heden en de toekomst. Samen met Scrooge zien we hoe en waarom hij is verworden tot de man die hij nu is en zien we wat de toekomst voor hem in petto heeft. Wakker geschud door wat hij heeft gezien verrast Scrooge niet alleen zichzelf maar iedereen om hem heen en wordt het de mooiste Kerst ooit voor hem, zijn familie en het gezin van zijn trouwe medewerker Bob Cratchit.

AZOV Musicals maakt er onder leiding van regisseur Ineke de Geus een mooie voorstelling van in het gezellige Dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk. Gezellig, warm en knus. Die knusheid stelt AZOV wel voor het probleem van een (te) klein podium, maar dat wordt uitstekend opgelost door het bed van Scrooge voor het podium te plaatsen om zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte op het podium. Ook het decor is aangepast aan de ruimte: er zijn weinig rekwisieten nodig om het verhaal te vertellen en het toneelbeeld wordt gedomineerd door een mooi klokwerk. De vierkoppige band (het Grand Circle Orchestra onder aanvoering van Gerbrand van Kolck) vindt zijn plaats achter de klok. Ook de choreografieën van Sanne Ooms zijn uitstekend aangepast aan de beschikbare ruimte. 

Met mooie kleding in stijl en een prachtig sfeerbeeld weet de cast van AZOV Musicals het verhaal goed neer te zetten. Alex Didden, die de rol van Scrooge op zich neemt, laat het publiek echt een hekel aan zich krijgen, maar weet iedereen op geloofwaardige wijze weer aan zich te binden aan het eind van de voorstelling. Vocaal zijn het vooral de drie geesten die weten te stralen: Tirza Veldhuis (Geest van het verleden), Joyce Nijhuis (Geest van het heden) en Ilja Vriend (Geest van de toekomst). Het melden waard is dat met Sem Klaassen (Tiny Tim), Tirza Veldhuis (Geest van het verleden), Esther Didden (Emily) en Alex Didden (Scrooge) drie generaties uit één familie op het podium stonden.

Met recht een echte familiemusical dus en uitermate geschikt voor deze tijd van het jaar. Wie moeite had om Abbekerk het afgelopen weekend te bereiken en toch graag in Kerstsfeer ondergedompeld wil worden: zaterdag aanstaande, 16 december, zijn er nog twee herkansingen in Theater De Doelen in Enkhuizen. Op die dag speelt AZOV Musicals nog twee voorstellingen, aanvang 14:00 uur (matinee) en 20:15 uur (avond).

Meer informatie, ook over de kaartverkoop, kun je vinden op www.azov.nl

Kijk HIER voor onze fotoreportage. Wil je meer zien van A Christmas Carol van AZV Musicals? Hou dan onze facebook pagina in de gaten waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025