Musicalnieuws.nl

AZOV Musicals toont lef met “De Jantjes”

De Jantjes -Dries, Manus en Toon- zijn drie onafscheidelijke vrienden uit de kleurrijke Amsterdamse Jordaan en in de buurt beter bekend als: de Dolle, de Schele en Blauwe Toon. Zij zwaaien vol goede moed af na hun dienstplicht in de marine, maar het leven als gewone burgers valt ze zwaar tegen. Zij raken in de problemen op het gebied van geld en van de liefde.

Na de nodige feestjes, ruzies, een vechtpartij en een korte gevangenisstraf voor de Dolle, tekenen ze uit teleurstelling en geldnood voor het Koninklijke Nederlands Indische Leger om als koloniaal voor zes jaar te worden uitgezonden naar onze toenmalige kolonie Nederlands­ Indië. Uitgezwaaid door de buurt vertrekken zij . Als de Jantjes tenslotte na zes loodzware jaren terugkeren naar Holland zijn zij niet meer met z'n drieën en is hun blik op het leven en op de wereld voorgoed veranderd. Maar in de oude vertrouwde Jordaan gaat het leven door alsof ze nooit zijn weg geweest.
 
Het verhaal en die liedjes zijn overbekend en worden generaties lang al meegeklapt en meegezongen. Teleurstelling ligt dan op de loer, want het publiek draagt vaak mooie herinneringen mee aan eerdere (professionele) producties. Regisseur Ineke de Geus loste dat creatief op door de scenes in de kroeg en ook Nederlands Indië in het midden van de zaal te plaatsen met aan beiden kanten publiek. En alle buitenscenes werden op andere plekken in de zaal gespeeld.  Door deze opstelling werd vergelijken een stuk lastiger. Ruimte voor een groots decor was er niet, maar dat bood juist kansen voor de spelers om het verhaal goed neer te zetten en dat deden ze vol enthousiasme. Ondersteund door een goed op elkaar ingespeeld combo o.l.v. Gerbrand van Kolck en een knap geluidsontwerp van Kater Audio Techniek.
 
Wat een prachtige cast, geweldige zang en uitstraling. De Jantjes (Jos Neuvel, Melwin Moeskops en Jesse Koeman), Blonde Greet (Geeske Bruijn) en Toffe Jans (Laura Verdonschot) waren een lust voor het oog en oor. Hun onderlinge vriendschap en liefdes spatte van het toneel af. Ook genoot het publiek met volle teugen van het spel van Na Druppel (Stéfanie van Meer), Tante Piet (Gitta van der Sluijs), Mooie Leendert (Dennis Burgers) en Doortje (Ilja Vriend). De kleinere rollen werden overtuigend gebracht. Het ensemble blonk uit in een feestje bouwen samen met het publiek, maar ook de zang was dik in orde. “Nou Tabé Dan” ontroerde het publiek zichtbaar. Ook hun klein spel viel op. Vooral goed zichtbaar in de tableaus, als er buiten werd door gespeeld.
 
De AZOV heeft lef getoond met deze versie van “De Jantjes” en we zijn dan ook zeer benieuwd naar hun volgende productie “Titanic”. Daar willen wij zeker bij zijn!
 
Kijk HIER voor een kleine selectie van ons fotoverslag en kijk op onze facebookpagina voor meer foto's