Musicalnieuws.nl

Annie M.G. op Soestdijk: beter met een leugen te leven dan een leven zonder liefde

Op verzoek van een hooggeplaatst tussenpersoon schreef Annie M.G Schmidt in 1958 een blijspel voor de toenmalige koningin Juliana en haar vriendinnenclubje. ‘Vrouwen om Dr. Deninga’ werd nog in datzelfde jaar eenmalig tijdens de kerst alleen en petit comité op Paleis Soestdijk door de koningin zelf en haar oude studievriendinnen opgevoerd.

De voorstelling ‘Annie M.G op Soestdijk’ van Het Toneel Speelt gaat over de repetities van deze eenakter. En tussen de regels door gaat het bovendien over de crisis waarin het huwelijk tussen koningin Juliana en prins Bernhard toen verkeerde. Voor het eerst in haar bestaan brengt Het Toneel Speelt een op feiten gebaseerd verhaal naar het theater en het smaakt zeker naar meer.

Annie M.G op Soestdijk speelt zich af in 1958, twee jaar na de Greet Hofmans affaire. Koningin Juliana, Jula voor intimi, wordt subliem vertolkt door Ria Eimers. Hare majesteit maakt een moeilijke tijd door en wil graag weer toneelspelen. Samen met haar vroegere toneelclub repeteert ze op Paleis Soestdijk een speciaal voor haar geschreven toneelscript ‘Vrouwen om Dr. Deninga’ van Annie M.G. Schmidt.

In 2014 blijkt hoe brutaal de inhoud daarvan eigenlijk is geweest. Het stuk ging over een man die nooit thuis is en bovendien een geheime minnares heeft. Koningin Juliana had in haar leven te maken met een overspelige echtgenoot en moet het vermoeden hebben gehad van de buitenechtelijke dochter van prins Bernhard.

Annie M.G op Soestdijk is een toneelstuk in een toneelstuk. Het blijspel omlijst door een blijspel begint bij de eerste tekstlezing van ‘Vrouwen om Dr. Deninga’. Naast koningin Juliana zijn studievriendin Fops (Annet Malherbe) en secretaresse Bien (Trudy de Jong) aanwezig in de tuinen van Soestdijk. Met regisseuse Clara (Saskia Temmink) en de jonge Dotty (Julia Akkermans) kan de repetitie beginnen.

Al vrij snel wordt duidelijk dat er flink wat gelijkenissen zijn tussen de personages in ‘Vrouwen om Dr. Deninga’ en het leven van koningin Juliana. Schrijver Ton Vorstenbosch heeft de werkelijkheid gespiegeld met het toneelstukje dat de koningin met haar vriendinnen opvoert. Het is een verhaal van een ongelukkige vrouw die in een vermakelijk toneelstukje belandt.

Annie M.G. is een mooi relatiedrama met komische situaties. Julia Akkermans, net afgestudeerd aan de toneelacademie Maastricht, houdt zich knap staande tussen de vier oude rotten in het toneelvak. Ria Eimers, Annet Malherbe, Trudy de Jong en Saskia Temmink maken alle verwachtingen waar. Ze spelen hun personages vol overgave en laten het publiek flink schateren.

Toch hebben alle personages ook een sombere kant. Koningin Juliana wordt voortdurend in de steek gelaten en wordt omringd door vriendinnen, die alleen op commando komen opdraven. Jula voelt zich door alle protocollen opgesloten in een gouden kooi. Tussen alle lachsalvo’s blijft er uiteindelijk een eenzame vrouw over. Koningin Juliana wordt geliefd door het volk, maar wordt bedrogen door de liefde van haar leven. Hare majesteit kiest uiteindelijk ervoor om met een leugen te leven. En dat is nog altijd beter dan een leven zonder liefde…..
Musical 2.0 audities juni 2024