Musicalnieuws.nl

Alice in Wonderland: wie ben ik, waar moet ik naartoe en wat moet ik doen?

Er zijn van die nachten dat je zo lekker slaapt en droomt dat je ‘s ochtends helemaal uitgerust en fris wakker wordt. Een vergelijkbaar gevoel kreeg MusicalNieuws na afloop van de première van Alice in Wonderland van Maas theater en dans. Deze première vond plaats op zaterdag 16 januari in de Rotterdamse Schouwburg en werd voorafgegaan door een speciale theeceremonie in de foyer van het theater. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam hief daar het theekopje (met de pink omhoog) met leerlingen van de Augustinusschool.

Alice in Wonderland is een dankbaar en veelgebruikt verhaal om te worden verwerkt tot een theatervoorstelling. Zo zag MusicalNieuws in december 2014 een bewerking van Hofplein Rotterdam (toevallig ook in aanwezigheid van de burgemeester) en zagen wij vorige maand nog een bewerking door het NJMT. Afgelopen zaterdag zagen wij – in haar eigen woorden – de ‘droomversie’ van regisseur Moniek Merkx. Centraal daarin staan drie vragen:  wie ben ik, waar moet ik naartoe en wat moet ik doen? Het zijn die drie vragen die Alice eigenlijk probeert te beantwoorden tijdens haar avonturen die haar leiden langs een aantal vreemde personen. Door vragen te stellen aan hen komt ze uiteindelijk op de plek waar ze moet zijn en waar ze kan worden wat ze graag wil: Koningin.
 
Lewis Carroll schreef Alice in Wonderland in 1865. Zes jaar later, in 1871, verscheen het vervolg “Through the Looking-Glass, and What Alice Found There’. De voorstelling van Maas theater en dans heeft elementen van beide boeken in zich. Zo komt Alice in het eerste deel van de voorstelling terecht in Wonderland, via de schoorsteenmantel. Eenmaal teruggekeerd van haar avonturen daar komt ze via de spiegel terecht in een tweede wonderwereld, waar ze onder meer Tweedledee en Tweedledum tegenkomt en het ei Humpty Dumpty. Drie karakters die voorkomen in “Through the Looking-Glass”.
 
Het gezelschap op het toneel, 7 acteurs en 3 muzikanten, weten met de middelen die tot hun beschikking staan een echte droomwereld te creëren. Daarbij zijn het prachtige décor (van Sanne Danz) en de muziek (van Djurre de Haan) belangrijke onderdelen. Alice in Wonderland is de derde productie van Maas theater en dans waarvoor De Haan de muziek heeft gemaakt en zijn dromerige melodiën passen perfect bij de sfeer van de voorstelling. Voor het sleutelnummer, dat op verschillende momenten tijdens de voorstelling is te horen, “A Boat Beneath a Sunny Sky” heeft De Haan zelfs gebruik gemaakt van de tekst van het gelijknamige gedicht van Lewis Carroll, dat aan het eind van het boek “Through the Looking-Glass” is terug te vinden.
 
Ondanks de soms paniekerige situaties op het toneel straalt de voorstelling een aangename rust uit zonder een moment saai te worden. Alice (uitstekend vertolkt door Rosa van Leeuwen)  komt van de ene vreemde situatie terecht in de andere en ontmoet daarbij telkens weer nieuwe interessante mensen en dieren. Mooi is de ontmoeting tussen haar en een pratende mug, wiens gezoem perfect wordt weergegeven door cellist Jelte van Andel. Prachtig zijn ook de conversaties tussen Alice en de mensen die ze ontmoet (teksten van Jan Veldman), die uiteindelijk uitmonden tot ware wartaal. Actrice Romana Vrede spant daarbij wel de kroon met haar onderkoelde opmerkingen.
 
Maas theater en dans geeft zelf het leeftijdsadvies van 8 jaar en ouder aan voor Alice in Wonderland. Jonge kijkertjes zullen geboeid zijn door het avontuur dat Alice beleeft en de wonderlijke personen die zij ontmoet. Oudere kijkers zullen weer meer geboeid worden door andere elementen in deze voorstelling. Eenieder zal echter wel iets van zijn of haar gading vinden in deze boeiende voorstelling. Aan het eind van de voorstelling lijkt Alice de drie bovengenoemde vragen te hebben beantwoord, voor sommigen van ons geven de vragen voldoende stof tot nadenken. Of om een nacht over te gaan dromen.
 
Alice in Wonderland wordt gespeeld door Abdelkarim el Baz, Elias de Bruyne, Maud Dolsma, Lisa Groothof, Rosa van Leeuwen, Jurriën Remkes, Romana Vrede, Djurre de Haan, Jelte van Andel en David Corel. De voorstelling is nog tot en met 8 april in de Nederlandse theaters te zien, Daarnaast speelt Maas nog 23 besloten schoolvoorstellingen. Meer informatie kun je vinden op het online magazine van Alice in Wonderland op http://www.maastd.nl/magazine/alice
 
Scene foto’s van Phile Deprez
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025