Musicalnieuws.nl

Albert I is in één woord Magnifiek!

Op zaterdag 13 augustus was de première van “Albert I” in de reeks Historalia die jaarlijks een historisch persoon aan ons voorstelt in de vorm van een musicalspektakel. Net als voorgaande jaren geregisseerd door de vriendelijke en behulpzame Luc Stevens en geschreven door Dirk Kennis. MusicalNieuws was erbij en we kunnen iedereen verzekeren dat de musical met recht een spektakel genoemd mag worden. Als het aan ons lag zou dit dan ook een recensie van maar één woord zijn: Magnifiek!

De musical “Albert I” vertelt het verhaal van Albert I (1875–1934) koning van België van 1909 tot 1934. Koning Albert regeerde onze zuiderburen gedurende een bijzonder turbulente periode die o.a. de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), de beurskrach van 1929 en de opkomst van nazi Duitsland behelsde. De locatie van “Albert I” is uniek: Het meer dan 600 jaar oude Kasteel de Merode in het Belgische Westerlo fungeert als achtergrond van spectaculaire musical terwijl het toch nog steeds bewoond wordt door jonge Prins Simon de Merode.

De cast van Albert I is overweldigend. Lucas Van den Eynde speelt koning Albert als een goedwillende en vriendelijke man die zijn best doet zijn land bij elkaar te houden ondanks de vele tegenstand die hij ondervind. Binnen enkele momenten na zijn opkomst is koning Albert een sympathiek mens met wie we meeleven. Lucas Van den Eynde’s prestatie is formidabel, niet alleen wat acteren betreft, maar ook zijn stem is een genot om te horen.

Hetzelfde geldt ook voor de charmante Sasha Rosen als de sociaal betrokken koningin en toegewijde moeder koningin Elisabeth (1876–1965). We kennen Sasha van o.a. “Romeo en Julia” en “Sneeuwwitje” en haar prestatie zorgt voor een fonkelende koningin Elisabeth, die ondanks haar Beierse afkomst een bijzonder populaire koningin was. Sasha’s prachtige stem en uitmuntende acteerprestatie zorgen ervoor dat we al snel van de Belgische koningin gingen houden.

Maar de gehele cast van “Albert I” is daverend. Steve Beirnaert, die we kennen van o.a. “Annie” en “Mary Poppins”, speelt “Cyriel”, een impulsieve en enthousiaste fotograaf die niet alleen koning Albert op zijn reizen vergezeld, maar ook zijn steen bedraagt aan de Eerste Wereldoorlog. Steve’s vertolking sleept ons mee met de energieke hoffotograaf en hij verdient onze lof dan ook zonder enig probleem.
De aantrekkelijke en talentvolle Anne Van Opstal, bekend van o.a. “Dans Der Vampieren” en “Doornroosje”, speelt “Christine” de charmante echtgenoot van de fotograaf “Cyriel”. Anne laat ons een ontwikkelde “Christine” zien die de nuchtere tegenpool is van de chaotische “Cyriel”. Ondanks haar werk als de secretaresse en vertrouwenspersoon van Koningin Elisabeth weet “Christine” haar gezin door dik en dun bij elkaar te houden. We genoten van het zangtalent van de ontwapenend Anne Van Opstal en we leefden al snel mee met “Christine”, die voor lange tijden haar echtgenoot moet missen, maar die toch zeker haar mannetje staat.

Ianthe Tavernier speelt de soms vermakelijke en door en door Vlaamse vroedvrouw “Marieke”, die verliefd wordt op een Waal en daardoor verscheurd wordt tussen haar Vlaamse nationalisme en haar liefde voor de Waalse jongeman. Niettemin weet “Marieke” tijdens de Eerste Wereldoorlog menige soldaat te redden en wint ze de sympathie van het publiek binnen luttele secondes door Ianthe’s prachtige en krachtige vertolking. Michiel De Meyer, die verleden jaar afstudeerde, bewijst wederom dat hij als musicalster meer dan zijn mannetje staat. Hij speelt de Waal “Jean”, die begint als bakker en eindigt als copiloot van koning Albert en die ondertussen verliefd wordt  op de verpleegster “Marieke”. Michiel spreekt moeiteloos in een overtuigend Waals accent wat niets afdoet aan zijn prachtige zangtalent. Van begin tot eind genoten we van Michiel’s prachtige stem. De “chemistry” tussen Ianthe en Michiel spettert van het toneel en is een lust om te zien.

Niet minder lof verdient Lotte Stevens, die net als Michiel verleden jaar afstudeerde. Lotte speelt “Elodie”, de vriendin en collega van “Marieke”. Elodie weet zich op een menslievende manier door de oorlog te slaan en maakt geen onderscheid tussen vriend en vijand als het om mensen redden gaat, wat haar uiteindelijk noodlottig wordt. De rol van “Elodie” lijkt Lotte op het lijf geschreven en haar prestatie is dan ook buitengewoon.

De bekende Belgische zangeres Barbara Dex speelt “Barones Alice de Bruart.” De barones is verliefd is op koning Albert, die uiteindelijk haar liefde afwijst. Barbara’s stem springt er keer op keer uit en haar duet met Lucas Van den Eynde is absoluut om van te smullen.

Tim Saey speelt de Duitse diplomaat en later officier “Ludwig van Waldeck-Pyrmont”. Tim speelt met ogenschijnlijk gemak een man “we love to hate” en overtuigd ons dat de aard van een relatie betrekkelijk kan zijn wanneer de situatie veranderd.

“Last but not least” noemen wij nog Raphael Mattrie, die vanavond de rol van “Arthur” speelde, de jonge zoon van Cyriel en Christene. Ondanks de vele geweldige talenten om hem heen, weet deze knaap zich te onderscheiden in deze daverende musical, wat niet makkelijk kan zijn. Raphael deelt de rol met Mats Kempe.

De fantastische choreografie van Ann Cuvers en Emilie Eyserman wordt eer aan gedaan door de enorme cast van “Albert I”. Al dansend zijn zij bedienden, soldaten en zelf wervelende Congolezen. Het prachtige decor wordt in zijn geheel benut en betrekken zelfs de adembenemende omgeving van het kasteel, waardoor het publiek al snel in het verhaal wordt getrokken. Niets is deze productie te veel: Processies, rennende paarden, koetsen en auto’s, het kan niet op!

Voor elke musicalliefhebber is “Albert I” een must en deze show mag je zeker niet missen. Laat U niet afschrikken door de mogelijke afstand: De musical is zeker de rit waard. Sterker nog: Alleen al het prachtige Kasteel de Merode is de rit waard. Nogmaals: Albert I is in één woord Magnifiek!

Door: Ed Zwanenvelt