Musicalnieuws.nl

Ademloos genieten van Small Town Boy

Woensdag 24 juli 2019 gaat de boeken in als één van de heetste dagen ooit. Terwijl het hitte record werd verbroken ging Small Town Boy in première in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en MusicalNieuws was hierbij aanwezig

“Run away, turn away, run away, turn away, run away” klinkt de tekst in Small Town Boy van de Bronksi Beat. Deze song vertelt het verhaal van een jongen die weg wilt uit zijn benauwde gezin naar de grote stad en wordt op indrukwekkende wijze vertolkt door countertenor Benjamin Abel Meirhaeghe.
De song inspireerde de Duitse schrijver en theatermaker Falk Richter voor het maken van een voorstelling bestaande uit collage van soapscenes, satire en porno. Zo belicht hij zoektocht naar een plek om jezelf te kunnen zijn.

Al snel na binnenkomst wordt de toon al gelijk gezet door de getalenteerde Soumaja Ahouaoui: niemand komt uit de kast of gaat in de kast, nee het woord “kast” is vanwege de negatieve lading vanaf nu verboden. Telkens als iemand het woord “kast” toch gebruikt, blaast zij op een fluitje om de spreker terug te roepen!
De cast verder bestaande uit Rick Paul van Mulligen, Alex Hendrickx, Leandro Ceder en Florian Myjer krijgen elk hun eigen moment waarbij ze terugblikken op hun verleden, hun liefdes en hun tegenslagen. Zo schakelen de acteurs steeds van een scene uit een soap of boek naar persoonlijke verhalen, waardoor het geen enkel moment saai of voorspelbaar wordt. Er zitten ook veel grappige scènes in de voorstelling, waarbij ook ervaringen met onder andere Grindr worden gedeeld.

Marcus Azzini is artistiek leider van Toneelgroep Oostpool. Hij maakt beeldend en fysiek theater op zoek naar wat het betekent om nu mens te zijn. In zijn regies streeft Azzini steeds opnieuw naar een verbeelding van het persoonlijke: de directe lichamelijke en emotionele verhouding van een mens tot andere mensen en de wereld. Zijn theater is fysiek en uitgesproken beeldend.

Rick Paul eindigt met een felle monoloog waarin hij onder andere premier Rutte verzoekt zich niet zo vriendelijk te doen tegen de wereldleiders die fel tegen homoseksualiteit zijn. Door zijn felheid hangt het gehele publiek aan zijn lip en zijn boosheid is voor iedereen voelbaar.
Na deze monoloog gaat het licht volledig uit en klinken alleen nog namen door de luidsprekers. Namen van diverse soorten kunstenaars die stuk voor stuk voorvechters waren van emancipatie, mannen als onder andere Michelangelo, Caravaggio, Oscar Wilde, David Bowie, Gerard Reve en nog tientallen meer. Omdat deze namen in het donker worden opgelezen, maakt dat het wel een heftig eind.

Small Town Boy is samen met de musical Fun Home onderdeel van het culturele programma van Pride Amsterdam. Fun Home is een autobiografische Off-Broadwaymusical, gebaseerd op de gelijknamige grafische roman van Alison Bechdel. Internationaal Theater Amsterdam organiseert in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, Opus One en Amsterdam Pride een serie nagesprekken waarin het publiek van twee voorstellingen samen komt. Aan de nagesprekken wordt deelgenomen door betrokkenen bij de voorstellingen en gasten uit de  LGBTQ gemeenschap. Valentijn de Hingh, dj en Pride ambassadeur, begeleidt de gesprekken. Small Town Boy is tot en met 4 augustus te zien in het Internationaal Theater Amsterdam.

Kijk HIER voor onze slotapplaus foto's

Producties Musical 2.0 - 2024/2025