Musicalnieuws.nl

Adembenemend verhaal over familie, liefde en identiteit: BLOEDBROEDERS

Bloedbroeders speelde 17 november in de Toneelschuur in Haarlem en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

Geïnspireerd op een verhaal uit de zesdelige VARA-documentaire serie ‘Bloedbroeders’ maakt Theater Rast een verbluffende voorstelling over een Armeense en Turkse jongen die elkaar eeuwig trouw zweren, ongeacht de omstandigheden. Ze moeten zich constant aanpassen, op de hoede blijven en opletten met wie ze wel en niet praten. Dat is de situatie waarin ze samen meer dan 40 jaar doorbrengen.

Het stuk (geregisseerd door Șaban Ol) wordt gespeeld door maar vier spelers (Albert Klein Kranenburg, Bastiaan de Haan, Brechtje Kat en Jorien Zeevaart) die afwisselend alle rollen spelen. Zo spelen zowel de vrouwen als de mannen in het stuk de rollen van de twee bloedbroeders. Elke tijdsperiode en situatie in het stuk wordt door andere spelers op een andere manier gespeeld, zo blijft het verrassend, zonder dat het geheel van de voorstelling uiteenvalt. Alle spelers snappen wat hun rollen inhouden en als een andere speler een rol overneemt is die overgang ongestoord te volgen. Ze weten in elke rol en in elke scène precies de juiste emotie en noodzaak te leggen. Alle teksten (Allard Blom) zijn goed geschreven en laten een emotionele afdruk na op je hart.

Je ziet bij deze voorstelling dat het gemaakt is door mensen die van theater houden. Er is iets gemaakt wat alleen in een theater werkt en gebruik gemaakt van veel verfrissende manieren om elke scène te spelen. Er is over elke scène nagedacht over hoe deze precies gespeeld moet worden en moet verschillen van andere scènes zonder dat er een woord, beweging over decorstuk te veel wordt gebruikt. Het decor is minimalistisch genoeg om de voorstelling intiem te houden en bevat genoeg elementen om alle vlakken het verhaal te vertellen. Het verhaal is heel persoonlijk en zwaar, maar blijft door de vorm juist universeel en de spelers weten de perfecte balans te vinden waardoor de zwaarheid van het stuk niet overslaat naar een compleet zwartgallig stuk. Er is ook prachtige sferische muziek die telkens precies het gevoel van die scène vertelt met ingrijpende, felle, goed geschreven teksten. Alle nummers passen precies in zowel de sfeer van de voorstelling als in de sfeer van de betreffende scène. 
Het is duidelijk te zien dat alle spelers precies weten waar ze over zingen, waarom en welk verhaal ze aan het vertellen zijn. Je wordt meegezogen in hun verhaal omdat je voelt dat het verteld moet worden.

Bloedbroeders is een krachtig verhaal over thema’s die iedereen herkent, een verhaal dat met liefde en respect verteld wordt door 4 indrukwekkende spelers, die duidelijk in het stuk geloven met prachtige zuiver gezongen muziek begeleid door een live instrumentalist (Roel Goedhart). Nog maar tot en met 7 december te zien in theaters door het gehele land.

Door: Mats Hoogland

Producties Musical 2.0 - 2024/2025