Musicalnieuws.nl

Aangrijpende Spring Awakening door talentvolle nieuwe generatie

Spring awakening is het aangrijpende verhaal van jongeren op weg naar volwassenheid. Liefde, seks, incest, abortus, zelfmoord, systemen die geen ruimte bieden voor eigenheid, ouders die worstelen met de regels van de kerk, keurslijven van fatsoen, doorbreken van verwachtingen, het komt op korte afstand voorbij op de vlakke vloer van het De La Mar in West.

Doordat je er bovenop zit is er geen ontkomen aan. Ook de zinderende energie van de jongeren die in elk woord, elke noot voelbaar is maakt dat je wordt meegesleurd van emotie naar emotie.

Er wordt uitstekend gezongen. De choreografie is prachtig en het toneelbeeld in alle eenvoud is prachtig en ingenieus.

Alle jongeren rollen worden gespeeld door studenten en net afgestudeerden. Met in de hoofdrollen Dave Rijnders als Melchior, Juul van de Laar als Moritz en Sterre Verschoor als Wendla, en mooie bijrollen voor Aniek Venhoeven als Ilse, Luuk Haaze als Hàˆnschen, Bas van Rijswijk als Ernst, Lot Berendse als Martha, Thijs Snoek als Georg, Bente Mulan Nanayakkara als Thea, Shay Lachman als Otto en Sterre-Luna Zangirolami als Anna. Er wordt buitengewoon goed gezongen, sterk gespeeld en het zakt geen moment in. Het stuk staat!

Wieneke Remmers en Ad Knippels spelen alle volwassen rollen. Wieneke geeft echt prachtig vorm aan de verschillende moederrollen, de verscheurdheid, de schaamte, diepe liefde. Heel mooi. Ad Knippels kruipt van de ene rol in de andere met indrukwekkende souplesse. Vaderlijk en monsterlijk afwisselend met als hoogtepunt de scene waarin hij de incest vader vorm geeft, subtiel en daarmee bij de strot grijpend mooi.

Toch een kleine  opmerking. Het geluid. Er wordt gebruik gemaakt van extra microfoons, maar dat is niet het probleem. Er zit zoveel energie in alles dat de subtiliteit hier en daar verloren gaat. Juist omdat je er in de intieme zaal echt bovenop zit mag het soms wat kleiner. Zodat de angst, boosheid en kracht net iets meer dynamiek krijgt. In de scene tussen twee jongens die elkaar de liefde verklaren gebeurt dat in ieder geval  heel mooi.

Hier staan de musical acteurs van morgen. En dat is absoluut veelbelovend. Ze mogen alles laten zien wat ze in huis hebben en dat is heel veel.

Door Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025