Musicalnieuws.nl

‘A New Brain’ is de fraaie debuutvoorstelling van De Kernploeg

Met de debuutvoorstelling ‘A New Brain’ heeft De Kernploeg een aardig visitekaartje afgegeven. Erwin Aarts is de grote initiator van de nieuwe stichting voor Amerikaans musicaltheater. Hij richtte De Kernploeg in 2016 uit liefde voor het Amerikaanse musicalrepertoire op.

Het doel is om elke zomer een kleine versie van een Amerikaanse musical, die in Nederland niet of nauwelijks te zien is, op te voeren. Het kunnen stukken uit het recente verleden zijn of uit de Golden Age (1943-1966). Van Cole Porter tot Adam Guettel en van Rodgers&Hammerstein tot Stephen Sondheim.
 
‘A New Brain’ is een autobiografische musical van William Finn. De voorstelling ging in 1998 in première in het Lincoln Center in New York. Het stuk draait om Gordon Schwinn, een componist die probeert een nieuw liedje te componeren. Het zit echter zo vast in zijn hoofd dat zijn hersenen van slag raken. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis voor een operatie. Zijn schedel wordt niet alleen gelicht, maar ook zijn geest gaat onder het mes. Gordon moet het roer in zijn leven compleet omgooien.
 
De voorstelling zweeft tussen de realiteit en de interpretatie van de werkelijkheid van Gordon in. Mede dankzij zijn bemoeizuchtige moeder, zijn neurotische beste vriendin en manager Rhoda en zijn partner Vincent komt Gordon erachter wat nu echt belangrijk is in het leven. Het hebben van zeer ernstig hersenletsel is een zwaar thema. Humor en cynisme zorgen ervoor dat het stuk niet heel zwaar op de maag ligt.
 
Met Freek Bartels als Gordon heeft ‘A New Brain’ een gelouterde hoofdrolspeler in huis. Hij overtuigt in spel en zang. Lone van Roosendaal als moeder Mimi schakelt zonder problemen van ordinair naar degelijk en van serieus naar komisch. Routinier Tony Neef neemt als vader, pastoor, dokter en, Fred de Kikker meerdere personages voor zijn rekening en doet dat met verve. Jonathan Demoor is Vincent, de partner van Gordon en Christanne de Bruijn neemt de rol van neurotische beste vriendin en manager Rhoda voor haar rekening.
 
Dennis Willekens (Richard) en Eva Poppink (Nancy) zorgen als verpleegersduo voor de komische noot in het stuk. Peggy Sandaal completeert de cast en vertolkt de zwerfster Lisa. Zij leert ons mensen in nood niet alleen geld nodig hebben, maar ook aandacht en liefde.
 
Voor de debuutvoorstelling ‘A New Brain’ heeft de Kernploeg een loods op het NSDM-terrein in Amsterdam-Noord als locatie gekozen. Hierdoor heeft de cast alle vrijheid om de ruimte naar zijn hand te zetten. Geen grote decors, geen draaiende tribunes of speelvloer en geen special effects. Er wordt met minimale middelen met meer dan honderd procent inzet vanuit het hart gespeeld.

Kijk HIER voor foto's van het slotapplaus

Producties Musical 2.0 - 2024/2025