Musicalnieuws.nl

A Chorus Line: Eén groot swingend herkenbaar feest

Een toneel vol auditanten. Een eerste blik erop roept vooral de vraag op hoe houd ik ze vanavond allemaal uit elkaar. Het zijn er zo veel. Maar dat gevoel duurt maar heel even. Dan komen één voor één de karakters tot leven. In een herkenbare setting. Een auditie. De zenuwen vooraf, de vragen onderweg : ben ik niet te groot, te klein, te dik, te dun, ben ik wel goed genoeg, mooi genoeg, en willen ze me wel hebben? Het nog langer duren van een auditie, nog een keer alles laten zien. Het is alsof je er tussen zit en het liefst zou je ze vanuit de zaal aanmoedigen.

Een jonge vrolijke frisse cast, met rollen die ze op het lijf geschreven zijn. Edwin Jonker speelt de casting director niet, hij is hem.  Joke van Robbroeck straalt de hele voorstelling als een magneet en overdondert met haar lied  dans 10 lijf 3. De tekst is zo fout maar de uitvoering zo goed. Jody Bhe is zo grappig en zo echt.

En ze blijken ook nog heel aardig en leuk in het gesprek dat ze voorafgaand aan de voorstelling hebben met de musical leerlingen van dé Jeugdtheaterschool van Pier K in de Haarlemmermeer.

“Wat zou je droom rol zijn? “  Joke aarzelt geen moment : de rol van Sheila, dan kan ik lekker bitchy doen!  Jody droomt van Avenue Q én van de rol van het meisje dat niet kan zingen in  a Chorus line. 

“Wat is het ergste dat er ooit misging? “ Een enorm decorstuk op mijn voet zegt 
Jody, die keer dat ik keihard viel in Grease en niet meer door kon spelen, zegt Joke.  Het nachtmerrie scenario van elke danser en acteur. Zo blijkt ook in het stuk.

Hebben ze wel eens gedacht aan stoppen?  Denken wel, maar willen dat zeker niet!

52 musicalleerlingen hangen aan hun lippen en je voelt hun droom in de lucht hangen: daar, staan op dat podium in deze loodzware maar prachtige productie. 

Zij, Joke en Jody staan daar, dat willen wij ook. Ooit. Liever eerder dan later.

Ze laten zich horen tijdens de voorstelling, die nog meer zindert dan normaal.

Een musical zoals musical hoort te zijn : de waarheid zo verpakken dat het nog steeds invoelbaar echt voelt en je krijgt er strakke dans, heerlijke zang en een mooi verhaal bij cadeau.

Gewoon gaan zien… voor het te laat is.

Door: Elise Kant

Producties Musical 2.0 - 2024/2025