Musicalnieuws.nl

60 jaar Nijntje: Feest

Nijntje is jarig, en dat moet gevierd worden! 60 jaar geleden tekende Dick Bruna het nu wereldberoemde konijntje voor de eerste keer; velen boekjes, tentoonstellingen en voorstellingen volgden. Om dit 60-jarig bestaan (en de daaropvolgende successen) te vieren tourt nijntje dit jaar door het hele land met het theaterconcert ‘Nijntje Viert Feest’. Musicalnieuws was bij de première op 22 februari.

De naam van het theaterconcert geeft eigenlijk al aan wat de inhoud van de voorstelling is: er wordt een feestje gevierd. Het is een voorstelling vol met vrolijke liedjes die het bestaan van nijntje vieren (gecomponeerd door Joop Stokkermans en Henny Vrienten, met teksten van Ivo de Wijs en Bruun Kuijt). Een flunterdin verhaallijntje volgt aan de hand van nijntje’s dagboek haar avonturen. Zo zien we nijntje op vakantie gaan, voor het eerst naar school gaan, haar zieke oma bezoeken en we zien haar spelletjes spelen met haar beste vriendinnetje Nina. Het verhaal is zo simpel en gefragmenteerd als maar kan zijn, een keuze die waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat het publiek bestaat uit peuters en kleuters. Het is een verstandige keuze geweest die er voor heeft gezorgd dat ook de allerkleinsten het begrijpen en de aandacht erbij kunnen houden.
 
De vijf acteurs die op het podium staan doen het voortreffelijk. Karin Bos als Nijntje weet niet alleen overtuigend de jeugdige onschuld goed te projecteren maar bezit daarnaast ook een prachtige stem, die in de liedjes sterk naar voren komt. Het zelfde geldt eigenlijk voor iedereen in de cast; Maria Hengst als nijntje’s beste vriendinnetje Nina doet het erg leuk, en Femke Bouma en Rufus Hegeman als moeder en vader Pluis weten allebei erg goed hoe om te gaan met het enthousiaste publiek (dat nog al eens door de zaal heen schreeuwt). Sanne Bosman neemt zowel de rol van oma Pluis als die van nijntje’s vriendinnetje Willemijn op zich en doet dat voortreffelijk. Allen bezitten een goede stem die de feestelijke liedjes goed over weten te brengen.
 
Wat bijzonder leuk is aan deze voorstelling is dat de live-band op het podium niet alleen de castleden begeleid tijdens de nummers, maar ook af en toe zelf mee speelt. Zodra de band speelt met spelen, bevriezen de acteurs en krijgen de drie muzikanten (Menno Theunissen op de piano, Bas Schneider op de contrabas en Jelle Douma op de drums) de kans om een gesprekje te voeren met de kinderen in de zaal. Op die manier wordt de spanning er in gehouden en blijft de voorstelling interactief. Daarnaast is hun muzikale begeleiding op alle fronten uitstekend.
 
Nijntje Viert Feest is een feestelijke kindervoorstelling voor de aller- allerkleinsten. Doordat het is volgepompt met aanstekelijke liedjes, vrolijk acteerwerk en voornamelijk omdat het geheel maar 45 minuten duurt is het een perfect theaterconcert voor peuters en kleuters. Voor de ouders in de zaal valt er weinig uit te halen, maar omdat het geheel zo vrolijk en kleurrijk is zal geen enkele ouder er spijt van hebben om deze show te bezoeken met hun telg.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025