Musicalnieuws.nl

5 sterren voor Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht

Het veelgeprezen en veelbekroonde (o.a. 7 Laurence Olivier Awards en 5 Tony Awards) toneelstuk The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is nu in het Nederlands te bewonderen en is een echt must-see.

Het verhaal van “The Curious Incident” is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2003 van Mark Haddon en vertelt het verhaal van de 15-jarige Christopher John Francis Boone. Christopher is een wiskundig genie. In het dagelijks leven heeft hij echter moeite met het verwerken van alle prikkels en impulsen om hem heen, raakt hij ontregeld door elk fysiek contact en wantrouwt mensen die hij niet kent. Hij woont bij zijn vader, zijn moeder, zo heeft zijn vader hem verteld, is enkele jaren daarvoor overleden. Het verhaal begint als Christopher de hond van de buurvrouw dood aantreft met een hooivork in zijn lijf.
 
Christopher, die in eerste instantie zelf wordt beschuldigd van de moord, besluit daarna op onderzoek uit te gaan om er achter te komen wie de hond heeft gedood. Dat onderzoek leidt inderdaad tot de dader, maar hij doet ook een schokkende ontdekking.
 
De rol van Christopher wordt gespeeld door Mattias van de Vijver, die met zijn Vlaamse accent gelijk iedereens hart steelt. Bijna gedurende de gehele voorstelling is hij de spil van alle actie en moet hij voortdurend schakelen van de ene na de andere emotie. Hij doet het met verve en maakt indruk. Overige rollen zijn er voor Claire Bender als zijn juf en de verteller, Mark Kraan als zijn vader, Astrid van Eck als zijn moeder. Debbie Korper als zijn buurvrouw, Urmie Plein als zijn andere buurvrouw en baasje van de hond Wellington, Vincent Linthorst als haar man en Rogier Philipoom als politieagent. Naast deze rollen spelen ze allen diverse bijrollen, allen van hoog niveau.
 
De locatie waar de scene zich bevindt is duidelijk door getekende schermen die steeds heen en weer worden gedragen. Iets wat vaker in stukken van Pieter Kramer gebruikt wordt. Het geeft alles een extra dimensie en maakt veel duidelijk.
 
Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht toert tot en met 5 december door het land en geloof ons: dit wil je niet missen.

Kijk HIER voor ons fotoverslag en kijk HIER voor de speellijst
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025