Musicalnieuws.nl

13 de musical van FanWork Musicals: een heerlijke jas om naar te kijken - en naar te luisteren

‘13 past op dit moment echt als een jas, met deze groep jongeren die we hebben,’ zei Wouter Blijleven, directeur van FanWork Musicals, tegen MusicalNieuws na de perspresentatie van “13 de musical” op 14 januari van dit jaar. Dat hij daarmee niets te veel had gezegd bleek op zaterdag 4 november in een uitverkocht Fulco Theater in IJsselstein : de dag van de première van deze coming of age.

In 13 dreigt het leven van Evan Goldman (gespeeld door Olaf Schot) uit New York nog voor zijn 13e verjaardag op een compleet fiasco uit te lopen. Nadat zijn vader is vreemd gegaan met een stewardess en zijn ouders daarom zijn gaan scheiden besluit zijn moeder tot overmaat van ramp ook nog te verhuizen naar Appleton, Indiana. En daarmee loopt zijn bar mitswa ook nog eens gevaar.
 
Eenmaal in Appleton raakt hij bevriend met zijn buurmeisje Patrice (Lorenza Kok). So far so good, maar eenmaal op school komt hij er achter dat Patrice niet heel erg geliefd is en dreigt zijn bar mitswa – en zijn schoolleven - opnieuw in gevaar te komen als hij haar ook uitnodigt: al zijn andere klasgenoten zullen dan namelijk niet komen. In paniek besluit Evan dan haar uitnodiging te verscheuren en dat is de opmaat tot nog meer problemen, liefdesperikelen en een hoop chaos. Dingen waar een jongen van (bijna) 13 niet echt op zit te wachten.
 
Een zeer vermakelijk verhaal voor de toeschouwer dat met veel vaart en positieve energie door de cast van 13 op het toneel wordt gebracht. FanWork Musicals heeft ervoor gekozen om nauwelijks gebruikt te maken van een décor (anders dan een paar attributen) en dat maakt dat scenes soepel in elkaar overlopen. Bovendien komt de aandacht daardoor volledig te liggen bij de spelers en dat blijkt een goede keuze. Prominent zichtbaar op het podium is de zes-koppige band onder leiding van Daan Achterberg. Live muziek was één van  de voorwaarden om 13 (voor het eerst in Nederland) op het toneel te brengen en ook dat blijkt een toegevoegde waarde.
 
De cast toont zich volledig op zijn gemak in deze musical. Olaf Schot en Lorenza Kok zijn uitstekend aan elkaar gewaagd en zijn beiden geknipt voor hun rol. Er is duidelijk chemie, niet alleen tussen hen beiden maar ook met de andere sleutelfiguren: Archie, maatje van Patrice, die lijdt aan musculaire dystrofie (Arnout Bultje); Brett, de bink van de school (Hugo Wagenmakers); Kendra (Sofie Heus) en Lucy (Marlotte Roldaan).
 
Overige rollen zijn er voor Marije Slingerland, David Schonewil, Jolie van der Veen, Sydney Kuipers, Sanna Koesveld, Mees de Heus, Mark Zielhorst, Nino Kiers, Roos Snel, Marcia Mittelmeijer, Daniëlle Mikhail, Emma Michielsen, Anna Pete, Frederique Spaan, Annabel Hoorn, Amber Dove, Janine Hof, Lieke Bos, Gemma Breuer, Wies Langeveld en Lisa Meesters.
 
Een cast dus die geknipt is voor deze musical met een fantastische en afwisselende score van de hand van Jason Robert Brown, die ook bekend is van musicals als Parade, The Last Five Years en The Bridges of Madison County. Een volwassen score met heerlijke (en fantastisch uitgevoerde) nummers als “Hey Kendra”, “What it means to be a Friend”, “It can’t be true” en “A little more Homework”. Onze persoonlijke favoriet is het nummer “Tell Her”, een sleutelnummer en een uitstekend uitgevoerd duet tussen Olaf Schot en Lorenza Kok.
 
Jassen zijn er in alle soorten en maten, maar er zijn maar weinig jassen die zo lekker zitten als de jas die 13 is voor de productieklas van FanWork Musicals. Met het materiaal van deze geweldge productie – en begeleid door Elise Berends (regie), Regi Severins (choreografie) en Tineke Blok en Anne Delien (vocale leiding) – weet de productieklas het beste uit zichzelf te halen en een prachtig visitekaartje af te leveren.
 
13 de musical is nog maar vier keer te zien in de Agnietenhof in Tiel (11 november), het Stadstheater Zoetermeer (19 november), Theater De Kom in Nieuwegein (26 november) en Theater de Meerse in Hoofdorp (9 december). Wat ons betreft een absolute aanrader. Meer informatie, ook over de kaartverkoop, kun je vinden op http://13demusical.nl
 

Kijk HIER voor ons fotoverslag. Wil je meer zien van “13 de musical”? Hou dan onze facebook pagina in de gaten, waar we binnenkort meer foto's zullen plaatsen.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025