Musicalnieuws.nl

'Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ verdient een groter podium

Na ‘A New Brain’ en ‘She Loves Me’ brengt De Kernploeg deze zomer met ‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ opnieuw een pareltje op de planken. Deze vocaal ijzersterke musical met een sterrencast ging zaterdag 6 juli in première in CC Amstel en is nog tot en met 17 juli exclusief te zien in het Amsterdamse cultureel centrum in de Pijp.

‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ is een musical gebaseerd op de Spaanse tragikomedie ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’. In 2010 werd in New York een musicalbewerking van de film gemaakt met sterke liedjes van David Yazbek (The Full Monty, Tootsie). De Kernploeg van Erwin Aarts, producent en initiatiefnemer, presenteert deze maand de eerste Nederlandse versie van ‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’.
 
De musical speelt zich af in de Spaanse hoofdstad Madrid van de jaren ’80. Het vertelt het verhaal van actrice Pepa (Willemijn Verkaik), die net is verlaten door haar minnaar Ivan (Edwin Jonker). Ze doet er alles aan om hem terug winnen, maar wordt daarin gestoord door Lucia (Lone van Roosendaal). De ex-vrouw van Ivan is na twintig jaar gedwongen psychiatrische inrichting vrijgelaten en is uit op wraak. Ondertussen werkt Candela (Cystine Carreon), de beste vriendin van Pepa, zich in de nesten door met een terrorist naar bed te gaan.
 
Lucia wordt in haar wraakzucht bijgestaan door advocate Paulina (Eva Poppink), die net als Pepa een relatie heeft met Ivan. En daarnaast zijn er nog de kleine rollen van Carlos (Guido Spek) de zoon van Lucia en Ivan, en zijn vriendin Marisa (Desi van Doeveren). Dick Cohen speelt de verteller van het stuk. Hij snelt geestig over het toneel om ook nog eens de bijrolletjes van taxichauffeur en politieagent te vertolken.
 
Alle verhalen komen stap voor stap bij elkaar en zorgen ervoor dat de vijf vrouwen op de rand van een zenuwinzinking komen te staan. Willemijn Verkaik speelde ook al in de Londense versie van ‘Women on the Verge of an Nervous Breakdown’, maar vertolkte toen advocate Paulina. Als Pepa imponeert Verkaik vooral vocaal, maar komt ook haar veelzijdigheid als musicalactrice sterk naar voren. Ze maakt Pepa afwisselend kwetsbaar en krachtig en is niet vies van zelfspot (Gazpacho to go).
 
Lone van Roosendaal is eveneens op dreef als knettergekke Lucia en dat geldt ook voor Cystine Carreon. Guido Spek en Desi van Doeveren hebben weliswaar niet zo’n prominente rol in het stuk, maar de ‘jonkies’ doen zeker niet onder voor de grote kanonnen als Verkaik en Van Roosendaal. Eva Poppink is ijzersterk als advocate met een dubbele agenda en Edwin Jonker windt als Ivan met zijn zwoele stem elke vrouw om zijn vinger.
 
De chaotische liefdesperikelen van vijf rivaliserende vrouwen zijn een absolute aanrader en ‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ verdient zeker een groter podium.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025