Musicalnieuws.nl

Troupe Courage speelt: De held van BB

Op 9 september gaat de nieuwe voorstelling De held van BB van Troupe Courage in première. Troupe Courage (voorheen Theatre Hotel Courage) strijkt deze zomer neer in Amsterdam-West. Daar spelen zij de De held van BB. Speciaal voor het event is van 9 t/m 18 september het Huis van de Wijk de Tagerijn, in de Baarsjes, omgebouwd tot pop-up theater met terras. Vóór de voorstelling kun je een internationale maaltijd eten op het terras dat gerund wordt door buurtbewoners.

Op spreekwoordelijk leven en dood, brengt Troupe Courage de energie van het overleven naar het toneel. Via de maskers kruipen ze in de archetypes die wij allemaal zo dondersgoed kennen. De grote baas, het verlegen kind, de eeuwige zeikerd. Het is gekte, glorieus falen, vindingrijkheid, improvisatie en interactie met het publiek. De strijd is pas geleverd, wanneer de acteurs uitgevloerd op het podium liggen, het publiek met elkaar in gesprek is en we een avond lang samen hebben gespeeld. Kijk voor meer informatie op: www.troupecourage.com

 

DE JONGEREN IN DE HOOFDROL

Het internationale team met acteurs en muzikanten uit onder andere Nederland, Palestina en Spanje, is neergestreken op het Balboaplein in de Baarsjes in Amsterdam. Want daar is iets vreemds aan de hand. De buurt bruist, overal is reuring, elke centimeter is bewoond, maar niemand kent elkaar. Een samenzijn zonder samen te zijn wordt doorbroken in een zinderende voorstelling met en door de bewoners van dit plein. In de voorstelling is een speciale rol weggelegd voor de jongeren van het plein. Veel van de jongens spelen elke dag op het plein. “Het is echt hún plein, daarom willen we dat zij de gastheer van het evenement worden.” Katrien van Beurden, actrice, oprichtster en buurtbewoonster: “Ons werk draait altijd om de creatiefste manieren van mensen om om te gaan met deze rare wereld, deze jongeren hebben in dat opzicht een fantastische creatieve geest, dat is heerlijk om samen mee te spelen”

DE VERHALEN VEN HET BALBOAPLEIN

Samen met de jongeren van de buurt is Troupe Courage op zoek gegaan naar de verhalen van BB. De jongens spelen mee met de professionele, internationale acteurs begeleid door de muziek van harpist Remy van Kesteren die zelf ook in de Baarsjes woont. Ze spelen over leven. Samen brengen zij de verhalen uit de buurt tot leven door simpelweg met het publiek een potje samen te spelen. Het is gepassioneerd volkstheater met maskers in de traditie van Commedia dell'arte. En het publiek mag bepalen hoe het de personages vergaat. Gaan de duimen omhoog? Of omlaag? Een spel tussen het publiek en de acteur, waarin de acteur zich moet zien te redden.

Kortom, het worden zinderende na-zomeravonden van 9 t/m 18 september op het Balboaplein in Amsterdam. De jongens van het plein nodigen u uit op hun BB-plein, zij zijn deze avond uw gastheren in de openluchthuiskamer waar zij leven, spelen en opgroeien. De held van BB strijdt voor verbinding.

De held van BB
 

OVER TROUPE COURAGE

Troupe Courage (voorheen Theatre Hotel Courage) is een internationaal spelerscollectief dat wereldwijd voorstellingen maakt en workshops geeft. Zij maken een zeer virtuoos theater, waarmee zij met archetypische maskers personages spelen uit alle lagen van de samenleving, zoals de oude vrouw, de dictator, het spelende kind en de vluchteling. In een volstrekt lege ruimte met livemuziek weten de acteurs het publiek te betoveren met hun transformaties en komen verzamelden verhalen tot leven in de verbeelding van de kijker. Verhalen over hoe iedereen probeert te overleven in de wereld van vandaag, die zowel tragisch als oergeestig kunnen zijn. Troupe Courage maakt volkstheater op hoog niveau, waarin de spelersdrift en de vindingrijkheid van de acteur floreert en waar de energie en het spelplezier van afspat.

Troupe Courage, opgericht door Katrien van Beurden, heeft de afgelopen jaren als een groep ontdekkingsreizigers met een tas vol maskers de wereld over gereisd. Tijdens deze reis speelde de groep op bijzondere en ongewone plekken, verzamelde ze lokale verhalen en ontmoette ze internationale spelers die zich bij de troupe aansloten. Ze speelde op een dorpsplein voor een tribe in Shantiniketan (India), in het Freedom Theatre van het refugee camp in Jenin (Palestina) en in het community center van Accra (Ghana). De interactie op deze speelplekken was puur en rauw en de verbindende kracht van theater was voelbaarder dan ooit. Naast Katrien van Beurden bestaat het kernteam uit: Sacha Muller, Thomas van Ouwerkerk, Remy van Kesteren en Alaa Shehada.

 

SPEELLIJST

Vrijdag 9 september | 19.30u Zaterdag 10 september | 15.30u & 19.30u Zondag 11 september | 15.30u Dinsdag 13 september | 19.30u Woensdag 14 september | 15.30u & 19.30u Donderdag 15 september | 19.30u Vrijdag 16 september | 19.30u Zaterdag 17 september | 15.30u & 19.30u Zondag 18 september | 15.30u

Locatie: Huis van de Wijk de Tagerijn, Balboastraat 18, Amsterdam Mee-eten? Dat kan! Voor €7,50 eet je vóór de voorstelling een internationaal gerecht op het pop-up terras, gekookt door lokale koks (elke dag een andere).

 

CREDITS

Spel/Concept Katrien van Beurden, Sacha Muller, Thomas van Ouwerkerk en Alaa Shehada | Muziek Remy van Kesteren | Percussionist Elisa Lázaro Hernando | Eindregie Wim Meeuwisen | Dramaturgie Maarten Bos | Techniek Eva Donker | Zakelijke leiding Monique Bos | Productie Medi Broekman en Marte van der Wal | Randprogrammering o.a. Erol Esen, Ikram Boujattouy, Fatima Ait Adou, Ghariba Dirai | Marketing en communicatie Jacqueline Kleijn | Campagnebeeld Dario & Misja Photography i.s.m. jongerenwerk The Mall | Grafische vormgeving Carianne van Raak | De held van BB wordt mede mogelijk gemaakt met steun van AFK, Stichting Melanie, Fonds21, Gemeente Amsterdam, Zabawas, Serra Foundation, Oranje Fonds en MRC Foundation


Producties Musical 2.0 - 2024/2025