Musicalnieuws.nl

Theatervoorstelling Lampje naar bekroonde boek Annet Schaap vanaf december 2019

In december 2019 gaat de theatervoorstelling Lampje in première in Maaspodium, Rotterdam. Annet Schaap koos Maas theater en dans uit om haar beroemde verhaal op het podium te brengen. Op 2 oktober 2018 won Annet Schaap de Gouden Griffel met haar boek lampje. Eerder won zij al de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs met haar boek. Theatervoorstelling Lampje zal een tournee maken door heel Nederland van december 2019 tot en met maart 2020.

Voorstelling Lampje
Regisseur Moniek Merkx maakt een bewerking van Lampje naar het gelijknamige boek van Annet Schaap. Het is een indrukwekkend verhaal over Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, die in een stormachtig avontuur terecht komt. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn. De voorstelling Lampje is een beeldende vertelling met woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan en met een poëtisch uitzicht op zee. Met kerst in het Maaspodium en in het voorjaar van 2020 op tournee.

Moniek Merkx over het boek Lampje
“Dit is de eerste keer sinds mijn jeugd met Tonke Dragt, dat ik zo’n ontroerend nieuw jeugdboek las. Het verhaal is zo prachtig tijdloos en heeft ook steeds zoveel verrassende wendingen, dat ik nu alleen nog maar denk ‘hoe gaan we dat in hemelsnaam met recht op het toneel zetten?’. Tja, en juist daarom ben ik superblij dat we de rechten hebben gekregen”.

Gouden Griffel
Annet Schaap ontving de Gouden Griffel dinsdagavond 2 oktober 2018 tijdens het Kinderboekenbal in een overvolle De Meervaart in Amsterdam. De Gouden Griffel is de bekendste prijs voor een kinderboek. Annet Schaap Annet Schaap illustreerde bijna 200 kinderboeken van onder andere Jacques Vriens, Manon Sikkel, Simon van der Geest, Janneke Schotveld (Superjuffie) en is in Nederland het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. In 2017 debuteert ze als schrijver met Lampje (na 16 maanden 13e druk) en wint er de Nienke van Hichtumprijs 2017, de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Griffel 2018 mee. Nu tekent en schrijft ze om en om.

Moniek Merkx
Moniek Merkx is vanaf 1 januari 2013 artistiek directeur van Maas theater en dans. Daarvoor was ze artistiek leider, schrijver en regisseur bij theatergroep Max. en maakte ze fysiek, beeldend theater bij onder meer Suver Nuver, Boogaerdt/VanderSchoot, De Ploeg, Onafhankelijk Toneel, Theater Artemis en The Children’s Theatre Company in Minneapolis. Voor haar werk ontving ze in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen en de VSCD Mimeprijs. Bij Maas maakte ze onder andere Beauty en het beest, Alice in Wonderland, Alleen op de wereld en Voorjaarsoffer. Haar voorstelling Liefde won de Gouden Krekel 2017. Merkx en Schaap werkten eerder samen aan Vallende meisjes bij theatergroep Max..

Credits theatervoorstelling Lampje
Bewerking, regie: Moniek Merkx Naar het gelijknamige boek van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam Composities en live muziek: Djurre de Haan Spel: Rosa van Leeuwen en anderen

Maas theater en dans voor jong publiek
Maas maakt volwassen voorstellingen voor jonge mensen, fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles. Maas ontregelt en verleidt met theater, dans, muziek, mime, film, animaties, techniek en veel meer. Maas theater en dans (onder artistieke leiding van Moniek Merkx) heeft een eigen huis in Rotterdam, het Maaspodium.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025