Musicalnieuws.nl

Theatervoorstelling bij Keti Koti van Maas theater en dans

Op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli 2020 is Aan tafel te zien in het Maaspodium, Rotterdam, een voorstelling over het slavernijverleden in het kader van Keti Koti. Het is het derde jaar op rij dat Maas probeert om dit pijnlijke onderdeel van de geschiedenis invoelbaar te maken met theater. De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door SueAnn Bel, Ayrton Fraenk, Elvis Rot en Ismail Mamo en zes Rotterdamse jongeren.

MAAS EN KETI KOTI
Twee jaar geleden ontstond het idee om, net als met Theater na De Dam, ieder jaar stil te staan bij het slavernijverleden en Keti Koti, de viering van de afschaffing. “Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse jongeren. Soms aan de oppervlakte en soms diep weggestopt. Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze voorouders waren. Maas wil met deze projecten Rotterdamse jongeren dit onderdeel van de geschiedenis met een open en nieuwsgierige blik laten bevragen, om het vervolgens invoelbaar te maken met een voorstelling” aldus Bernadette Stokvis, zakelijk directeur Maas theater en dans.

SUE=ANN BEL OVER KETI KOTI
Sue-Ann Bel over het belang van theater maken over dit onderwerp: “Het verbaast me dat we over de slavernij heel weinig hebben geleerd op school, terwijl ik wel alles weet van de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat dat veel had kunnen doen voor jongeren van welke kleur dan ook.”

AAN TAFEL
Op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli 2020 gaan we samen ‘aan tafel’, samen eten en praten. De basis voor deze avonden vormen de interviews die spelers Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk, Elvis Rot en Ismail Mamo met zes Rotterdamse jongeren houden over het slavernijverleden.

Op 30 juni herdenken we de slachtoffers van de transAtlantische slavenhandel en de slavernij in de Nederlandse koloniën. Op 1 juli vieren we met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Aan tafel maakt deel uit van de Keti Koti viering in Rotterdam, georganiseerd door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, Keti Koti Connect, Kabra Neti.

CREDITS
Makers, spelers: Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk, Elvis Rot, Ismail Mamo, 6 Rotterdamse jongeren. Artistieke begeleiding: Sara Giampaolo Projectleiding: Seline Gosling Met dank aan: Moniek Merkx, Esther Schouten, Ciro Goudsmit, Lisa van der Hoeven, Dragan Dimovski