Musicalnieuws.nl

Sprankelende Hairspray van musicalvereniging Zwaag

De musical Hairspray is weer zo’n typische Amerikaanse musical die op het eerste gezicht een feelgood musical is (goede afloop, vrolijke muziek) maar aan de andere kant tegelijkertijd een misstand in de (Amerikaanse) samenleving aankaart. Musicalvereniging Zwaag gaat met respect om met die diepere laag en trekt het vraagstuk van gelijke rechten subtiel in een breder perspectief.

Hairspray speelt zich af in het Amerikaanse Baltimore van 1962 waar de ietwat mollige Tracy Turnblad de grote droom heeft om mee te doen aan hét televisieprogramma van dat moment: The Corny Collins Show. Als er een oproep komt voor audities besluit ze dan ook mee te doen. Ze wordt echter in eerste instantie afgewezen door producent Velma von Tussle omdat ze niet voldoet aan het schoonheidsideaal. Toch slaagt ze er uiteindelijk in om aan de show mee te doen en haar bijzondere manier van dansen maakt haar populair. Zelfs zo populair dat de grote bink van de show, Link Larkin, interesse in haar begint te krijgen. Dit tot groot ongenoegen van zijn vriendinnetje en dochter van de producent, Amber von Tussle.
 
In de tussentijd leren Tracy en haar beste vriendin Penny ook Seeweed kennen, de dochter van DJ 'Motormouth' Maybelle Stubbs, die één keer in de maand, op “Negro Day”, de televisieshow overneemt van Corny Collins. De ontmoeting met Seeweed, haar vrienden en haar moeder, maakt dat Tracy zich inzet voor een altijd gemengde Corny Collins Show. Een demonstratie voor gelijke rechten brengt haar in de problemen en zelfs in de gevangenis.
 
Met de hulp van Link Larkin, die definitief voor haar heeft gekozen, weet ze te ontsnappen en komt ze nog net op tijd in de tv-studio voor de verkiezing van Miss Teenage Hairspray, een titel die eigenlijk allang aan Amber von Tussle is vergeven.
 
Musicalvereniging Zwaag maakt van Hairspray een sprankelend feestje waarin elk castlid goed tot zijn recht komt. Het is altijd bijzonder om te zien hoe creatief er met de beschikbare ruimte wordt omgegaan, maar ook nu weer krijgt het publiek nooit het gevoel dat het podium te klein is voor de cast van bijna 30 personen. Ook tijdens de massascenes en de choreografieën blijft alles overzichtelijk.
 
Marleen Kunst speelt de rol van Tracy Turnblad met verve, uitstekend ondersteund door “Linke Loet” Appelman, Maaike Doorneman (Penny Pingleton), Marcia van Diepen (Amber von Tussle) en Tamara Keizer (Seeweed). Pascal Immink en Simon Knol (vader en moeder Turmblad) laten de lachers uit hun hand eten en stelen de show met hun nummer “You’re Timeless To Me”. Vocale hoogstandjes zijn er verder voor Mieneke Boots (Motormouth Maybelle) en Esther Peerdeman (Daredevil Darlene).
 
De choreografieën van de hand van Marije Slippens zijn aanstekelijk en een speciale vermelding verdient de warme belichting van de hand van Pieter Ratten, evenals de kap en grime en prachtige kostuums die ons terugbrengen naar de jaren ‘60. De muzikale leiding is in handen van Marieke van Diepen, het 8-koppige orkest staat onder leiding van Bas Jongsma en de artistieke leiding en regie is in handen van Peter Groenendijk.
 
Hairspray is nog dit weekend en volgend weekend te zien in Partycentrum De Witte Valk in het Westfriese Zwaag, nabij Hoorn. Meer informatie ook over de kaartverkoop kun je vinden op https://www.musicalzwaag.nl/
 
Kijk HIER voor onze fotoreportage. Wil je meer zien van Hairspray de Musical door musicalvereniging Zwaag? Hou dan onze facebookpagina in de gaten waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025