Musicalnieuws.nl

Mis het bijzondere zomerspektakel Rubens niet

Op vrijdag 17 augustus was MusicalNieuws bij de première van de jaarlijkse musical in de reeks Historalia in het prachtige Kasteel de Merode in het Belgische Westerlo. Dit keer neemt regisseur Luc Stevens ons mee op een muzikale reis door het meeslepende leven van de Vlaamse schilder Pieter Pauwel Rubens (1577-1640).

Jan Schepens, bekend van o.a. “Elizabeth ”en  “Beauty and the Beast” zet briljant een energieke en rusteloze Rubens neer die het grootste deel van zijn leven op zoek is naar “het sublieme”, wat volgens hemzelf in zijn schilderijen ontbreekt. Pas na de dood van zijn eerste vrouw en zijn dochtertje ziet hij in hoeveel hij gemist is en realiseert hij zich dat er misschien wel meer is dan alleen kunst.
 
Tijdens de reis door het leven van Rubens maken we kennis met de innemende Liv van Aelst als de ontroerende Maria Pypelinckx (1538 -1608), de moeder van Rubens, die na de dood van haar man de jonge schilder alleen moet opvoeden. We leren de trieste Isabelle Brant (1591-1626) kennen, vertolkt door de getalenteerde Joke van Robbroeck, die sinds haar jeugd verliefd is op de schilder en hem haar hele leven toegewijd blijft steunen.
 
We maken ook kennis met de sceptische en afgunstige Oscar Jod, fenomenaal neergezet door Hans Peter Janssens, en de zorgeloze Matthias Apostel, gespeeld door Nordin de Moor, die allebei (fictieve) kunstschilders en vrienden van Ruben zijn, maar qua karakter elk aan de andere kant van het spectrum staan. Oscar is de zwaarmoedige verteller van het levensverhaal van Rubens. Het wordt al snel duidelijk dat hij dezelfde roem wil halen als Rubens maar zich gedwarsboomd voelt door Rubens. Matthias is de komische noot in het verhaal met zijn niet altijd even verfijnde humor.
 
Glen de Smedt is de flamboyante Vincenzo Gonzaga (1562-1612) de Hertog van Mantua, in wiens dienst de Vlaamse schilder trad aan het begin van zijn loopbaan. De charmante Elke Buyle heeft een dubbelrol als de Gravin Margaretha de Ligne-Arenberg (1522-1611), wiens page Rubens was, en Aartshertogin Isabella van Spanje (1566-1633), de landsvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden, die beide instrumentaal zijn geweest in de vorming van de Vlaamse schilder.

Het bewogen leven van Rubens wordt verrijkt door een ensemble aan dansers en danseressen en een groot aantal figuranten die met de prachtige choreografie van Florian Boutonnier in de prachtige kostuums van Marnik Baert het indrukwekkende decor tot leven brengen op de muziek van het orkest onder leiding van Sam Gevers

Voor elke musicalliefhebber is “Rubens” beslist de moeite waard.

Door: Ed Zwanenvelt

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025