Musicalnieuws.nl

Een ode aan moed in Het Roze Verzet

Op zondag 20 juli 2025, ruim 81 jaar nadat Willem Arondéus en Gerrit van der Veen zijn gefusilleerd voor hun verzetsdaden in de duinen van Overveen, ging Willem en Frieda - roze verzet in première. In het DeLaMar theater, niet ver van de plek waar de verzetsgroep de PersoonsBewijzenCentrale (de PBC) samen kwam.

De musical vertelt het onbekende verhaal van Frieda Belinfante en haar oude boezemvriend Willem, ook wel Tikkie genoemd. Het verhaal begint in Hollywood, 1949. Het leven van Frieda Belinfante staat stil. De heftige oorlogsjaren in Nederland, het land dat zij ontvluchtte in 1944, lijken ver weg. Ooit was ze een veelbelovend celliste en een van de eerste vrouwelijke dirigenten; nu is ze deel van een commercieel studio-orkest dat filmmuziek inspeelt. Van haar artistieke ambitie van vroeger lijkt weinig meer over. Maar dan verschijnt haar oude boezemvriend Willem Arondéus. Tot grote verbazing van Frieda, want Willem is in de oorlog geëxecuteerd door de nazi’s. Samen namen ze deel aan de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in 1943 door het PBC, maar hebben daar vanwege hun geaardheid nooit de erkenning voor gekregen. Hoog tijd, zegt Willem, om de historie recht te zetten en hun verhaal te vertellen. Frieda stribbelt tegen: voor haar is het verleden een gesloten boek. Maar Willem wil dat de waarheid naar buiten komt, anders heeft zijn korte leven geen zin gehad. Willem neemt Frieda mee op een confronterende reis naar het verleden, waarbij hun vriendschap in een onverwacht nieuw licht komt te staan.
 
De rol van Frieda wordt fantastisch gespeeld door Kim van Zeben. Ze heeft een fijne comedy timing en zorgt ervoor dat het zware stuk luchtig is, maar wel serieus. Ze is de perfecte mix voor deze rol. Daarnaast voel je als publiek dat Kim de noodzaak om dit verhaal te vertellen onderschrijft. Hoezo kennen we deze vrouw niet uit de geschiedenisboekjes?
Naast haar staat Freek Bartels als Willem. Een gevestigde naam in musicalland en Freek bewijst in deze rol weer dat hij een echt multitalent is. Zijn flamboyante uitstraling mengt zich perfect met de serieuze kant van dit verhaal. Als hij in de slotscène blootsvoets het toneel op komt, voel je echt sympathie voor deze man. Freeks zang is top en ook in de soms wat moeilijk in het gehoor liggende arrangementen is het een genot om naar Freek te luisteren. De scène waarin hij met ensemblelid Winter Twilt al dansend Frieda overtuigt om hun verhaal te vertellen is aandoenlijk en passievol. 
Sem van der Heijden speelt op geweldige wijze Sjoerd Bakker. Als kind uit een streng gereformeerde familie lijkt een rol in het verzet voor couturier Sjoerd niet vanzelfsprekend. Toch speelt hij een beslissende rol tijdens de aanslag op het Bevolkingsregister, door het ontwerpen van de politie-uniformen gedragen als vermomming door de aanslagplegers. Als homoseksueel zet Sjoerd vraagtekens bij zijn plek tussen de andere hetero-verzetshelden. En wat is precies zijn relatie met Willem Arondéus, die hem meesleept in de wereld van het kunstenaarsverzet? Sem speelt zijn rol met verve, en het is voor de kijker een genot dat hij zijn Shrekmasker heeft afgezet. Sem zijn mimiek is heerlijk en hij zingt geweldig. Het is fijn om hem hierbij te kunnen zien.
Gerrit van der Veen is na de oorlog geroemd als gezicht van het verzet, maar hij twijfelt zelf ook aan deze ongevraagde status als held. Dit alles wordt mooi neergezet door Lars Mak die vaker in oorlogsverhalen (Soldaat van Oranje, War Horse) te zien is geweest. Dit genre ligt Lars goed en hij weet de kijker te raken met zijn spel.
Julia Herfst speelt een dubbelrol. Ivy is de partner van Frieda Belinfante in California, en helpt haar bij het oprichten van een eigen orkest. Daarvoor, vindt Ivy, moet Frieda wel een paar concessies doen, zoals het dragen van een jurk in plaats van een mannenpak. Ivy’s compromissen botsen met de eigenzinnigheid van Frieda. Houdt hun relatie stand?
Guusje is een van de vriendinnen van de getrouwde Gerrit van der Veen –  al weigert Guusje om zich in de rol te laten duwen van de jaloerse tweede vrouw. Met haar humor en intelligentie probeert Guusje zich een plek te veroveren in het door mannen gedomineerde kunstenaarsverzet. Is er voor haar ook plaats in het verhaal? Er is zeker plaats voor Julia in deze recensie want ze spat van het toneel. Haar flair en oprechte stille spel trekt de kijker naar haar toe.
 
Het ensemble bestaat uit Tobias Bodewitz, Winter Twilt, Josephine van Waesberghe, Jaap Stoop, Chimène van Dijk en Lois Senger. Stuk voor stuk jonge talenten, sommigen nog op school, anderen net afgestudeerd. Opus One kiest er bewust voor om jonge spelers de kans te geven om zich te ontwikkelen en te groeien tot potentiële hoofdrolspelers. Ze hebben weer mooie ruwe diamanten gevonden!
 
Het artistieke team met  Daniël Cohen als regisseur en scriptschrijver, Job Greuter als muziekcomponist, samen met Ezra van Nassouw als muzikaal leider heeft een nieuwe Nederlandse parel ontwikkeld. Samen met de choreografie van Roy Jonathans en het decor en kleding van Timo Arling is Opus One er zeer in geslaagd om een must see te creëren.
Het verhaal van Willem en Frieda moet worden doorgegeven, iedereen moet het horen.
Daarom sluit ik af met de woorden die Willem zelf uitsprak tegen een vriendin vlak voordat hij gefusilleerd werd:
 
De wereld moet zien “dat homoseksuelen niet per definitie zwakkelingen zijn”.

Door Wies Jongejan

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025