Musicalnieuws.nl

Dominic Seldis zoekt nog dertig kinderen voor Tsjaikovski Bal

Voor het Tsjaikovski Bal op zaterdag 15 juni 2019 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam zoekt presentator Dominic Seldis nog dertig kinderen die een speciaal optreden gaan verzorgen. Seldis presenteert het grote evenement in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, dat een ode is aan de Russische componist.

Iedereen op het bal, óók het publiek, is gekleed in kostuums uit de tijd van Tsjaikovski en er is veel muziek en dans. Uniek is het eenmalige gezamenlijk optreden van het Concertgebouw Kamerorkest met de Junior Company van het Nationale Ballet; een primeur. De Mauritszaal is speciaal gereserveerd voor kinderen die een instrument spelen en graag willen optreden voor publiek. Daarom zoekt men onder leiding van de Britse aanvoerder van de contrabassen van het Concertgebouw orkest Dominic Seldis, nog dertig kinderen die ook op deze speciale dag hun vertolking van een stuk van Tsjaikovski mogen laten horen.

Kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud die een instrument spelen kunnen zich opgeven door een youtube filmpje in te sturen waarop zij een stuk van Tsjaikovski spelen. Zie voor meer info www.tsjaikovskibal.nl). Ze kunnen dit doen tot 20 mei en ze horen voor 1 juni of ze mee mogen doen.

Tsjaikovski Bal
Alle zalen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen veranderen op 15 juni in de wereld van de Russische componist Tsjaikoviski (1840 – 1893). Bezoekers gaan terug in de tijd en luisteren naar zijn muziek, genieten van ballet, theater, zang en dans. De bezoekers wordt gevraagd of zij gekleed willen komen in kostuums uit die tijd. Een koets brengt iedereen naar de hoofdingang van het KIT. Na deze spectaculaire ontvangst wacht het publiek een programma dat hen meeneemt naar het Rusland uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het middagprogramma bevat speciale activiteiten voor kinderen en hun ouders. In alle stijlkamers en zalen is iets te beleven: muziektheater, dans, etiquette lessen en optredens. ‘s Avonds kan er in de marmeren hal gedanst worden op live muziek. Hoogtepunten zijn de optredens van het Concertgebouw Kamerorkest samen met de Junior Company van het Nationale Ballet, het optreden van de Russische volksgroep Radovesj en celliste Lidy Blijdorp.

Tatiana Chevtchouk
Organisator en artistiek leider Tatiana Chevtchouk zet zich in om kinderen bekend te maken met klassieke muziek. Ze geeft op haar eigen pianoschool Crescendo Music Amsterdam pianolessen, is artistiek leider van het jaarlijkse openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam en organiseert regelmatig culturele evenementen voor jong en oud. Ze vindt het belangrijk dat kinderen, maar ook volwassenen kennis maken met de achtergrond van bekende componisten uit het verleden. Twee jaar geleden bracht ze een ode aan Mozart met ‘Mozart Leeft ‘op Slot Zeist. Dit jaar staat Tsjaikovski centraal. Jong en oud kennen zijn muzikale verhalen en herkennen zijn muziek (o.a. Het Zwanenmeer, Doornroosje en De Notenkraker). De muziek van Tsjaikovski is gebruikt voor veel kindervoorstellingen en films. Ondanks de bekendheid van de melodieën, weet niet iedereen dat deze muziek al zo lang geleden is gecomponeerd door de Rus Pjotr Tsjaikovski. Met het Tsjaikovski Bal krijgt het publiek de kans Tsjaikovski te ‘ontmoeten’ en zijn leefwereld te leren kennen. Op dit evenement worden de gasten letterlijk ondergedompeld in de tijd van Tsjaikovski met alle facetten daarvan.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025