Musicalnieuws.nl

Dansproductie over ademruimte en vrijheid

Op donderdag 5 oktober a.s. is de wereldpremière van Breathe van Kalpanarts in het Korzo Theater in het Den Haag. Choreograaf en artistiek leider Kalpana Raghuraman heeft een muzikale dansvoorstelling gemaakt over ademruimte en bewegingsvrijheid. Na de première maakt Breathe een uitgebreide tournee langs diverse theaters in Nederland.

Kalpanarts is een hedendaags Nederlands dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen zijn de basis voor het werk. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een hybride danstaal.
 
Net zoals in de andere producties van Kalpanarts ligt de kern van Breathe geworteld in de Indiase tradities, zoals de pranayama, een ademhalingstechniek, bekend van de yoga- en meditatieoefeningen. Daarnaast zijn verschillende bronnen uit andere culturen een belangrijk inspiratiebron voor Breathe, zoals de Japanse haiku en de haka van de Maori. De persoonlijke ervaringen over ademruimte en bewegingsvrijheid van de performers en die van Kalpana Raghuraman zelf, zijn verweven in de productie.
 
Vrijheid staat onder druk
‘’Ik werk op intuïtie en energie vooral geïnspireerd door de dansers en musici waar ik mee werk’’, aldus Kalpana Raghuraman. Het ervaren van vrijheid in combinatie met ademen (of niet ademen) was het startschot voor Breathe. ‘’Ik wilde een voorstelling maken dat relevant is voor deze tijd waar vrijheid steeds meer onder druk komt te staan’’.
 
Kalpana Raghuraman die van huis uit ook socioloog en cultureel antropoloog is, deed onderzoek naar de verschillende vormen en uitingen van vrijheid in diverse culturen. Zij vindt vooral de innerlijke vrijheid belangrijk want deze vrijheid kan een mens volgens het Indiase gedachtengoed zelf beheersen en wordt niet beïnvloed door externe omstandigheden. ‘’Innerlijke vrijheid leidt tot meer kracht, zelfvertrouwen en empowerment, wanneer iemand in zijn kracht staat is hij of zij vrij’’, aldus Raghuraman.
 
Geïnspireerd door Simeon ten Holt
Componist Simone Giacomini heeft voor Breathe een nieuw werk gecomponeerd geïnspireerd door het rijke minimalistische werk Simeon van  ten Holt. Het werk van ten Holt is voor Kalpana Raghuraman extra interessant omdat zijn composities gebaseerd zijn op ritmes en herhalingen, technieken waar Raghuraman veelvuldig gebruikt van maakt. De nieuwe compositie van Giacomini wordt tijdens de voorstelling live uitgevoerd door het strijkensemble Matangi, dat ook een actieve rol speelt tijdens Breathe.
 
Foto: Bowie Verschuuren

Producties Musical 2.0 - 2024/2025