Musicalnieuws.nl

Boeiende danssolo's aan het Haagse strand‏

Voor het achtste jaar wordt deze en komende maand de voorstelling Solo's @ the Sea gespeeld, georganiseerd door De Dutch Don't Dance Division. Solo's @ the Sea is een avondvullend programma, waarbij een drie-gangen menu wordt gecombineerd met een een keur aan danssolo's, uitgevoerd door voornamelijk dansers van De Dutch Junior Dance Division. Sommige solo's werden speciaal voor deze voorstelling gecreëerd, andere solo's bestonden al.

Het bijzondere van Solo's @ the Sea is niet alleen het concept van dans, theater en een maaltijd. Evenzo bijzonder is de locatie waar de voorstelling wordt gegeven, Strandpaviljoen De Fuut op het Haagse strand tussen Kijkduin en Scheveningen.
 
Tussen het voor- en het hoofdgerecht introduceren de dansers zich en groupe op het strand in ouderwetse lange badpakken met bijbehorende muts. Na het hoofdgerecht wordt de voorstelling buiten op het strand hervat met een eerste danser die uit de richting van de zee langzaam dichterbij komt. Daarna volgen de solo's elkaar binnen op het podium in hoog tempo op, tussendoor afgewisseld door een muzikaal (door pianist Erwin Weerstra) én komisch intermezzo. Het komisch intermezzo mondt wel uit in een serieuze oproep om een donatie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Nepal.
 
De dansers beginnen nu eens binnen en eindigen buiten en dan weer andersom. Op die manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de bijzondere locatie en de rust en stilte die het strand op dit uur van de dag uitstraalt. En hoewel elke solo op zich staat gaan ze in elkaar over en vormen ze zo toch één geheel. Van een simpele schoonheid getuigt het moment dat één danseres met een koffer over het strand uit het beeld loopt, op afstand gevolgd door door de zanger die haar tijdens haar dans begeleidde, terwijl een andere danser zijn eigen solo begint en de twee personen langzaam aan de horizon verdwijnen.
 
Op eigen benen heet de solo van Jillis Roshanali, die zich met Solo's @ the Sea voor het eerst na zijn laatste voorstelling als Billy Elliot weer aan het publiek presenteert. Op korte afstand (Jillis binnen, Thom buiten) wordt hij ondersteund door Thom Stuart, die ook verantwoordelijk is de choreografie. Wat volgt is een prachtig optreden waarin Jillis nog meer dan in Billy Elliot de kans heeft om zijn danstalenten te laten zien. Zonder woorden, maar puur op expressie en beweging vertelt hij samen met Stuart een verhaal waarbij hij op het eind, met de warmte van Stuarts colbert om zijn bovenlichaam, verdwijnt in de richting van de zee.
 
Door de locatie en het feit dat er maar een beperkt aantal toeschouwers per voorstelling aanwezig kunnen zijn krijgt het geheel een intiem karakter, waarbij je het gevoel krijgt aanwezig te zijn bij een voorstelling tussen de schuifdeuren. De prachtige solo's en de stilte van het strand maken het geheel compleet en bijzonder. Het intieme karakter wordt na afloop nog eens benadrukt door de gelegenheid die het publiek krijgt om na te praten met de dansers.
 
Naast de solo van Jillis zijn er solo's te zien van Anaïs Gullotto, Eléonore Duguë, Julia Zuurbier, Sidney Scully, Jean-Louis Decock, Michaël Häfliger, Thijs Hogenboom en Youri Jongenelen. Solo's @ the Sea is nog te zien tot 12 juni a.s.