Volgens de overlevering waren dit de laatste woorden van Marie-Antoinette, op het moment dat zij op het schavot stond. Ze zei het tegen de beul, omdat ze per ongeluk op zijn voet was gaan staan.

De afgelopen maanden was MusicalNieuws enkele malen te gast in Westerlo om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond het spektakelstuk Marie-Antoinette. Daarbij was het lastig om echt een indruk te krijgen van wat het eindresultaat zou worden: er was nog geen theater - alleen de locatie waar het theater gebouwd zou worden - we zagen nog geen script of muziek. Wat we wel zagen was een ijzersterke cast en een team onder leiding van producent Prins Simon de Merode en regisseur Luc Stevens. dat een rotsvast vertrouwen had in een mooi eindproduct. Op de valreep mocht MusicalNieuws zelf ook getuige zijn van dat eindproduct en liet zich volledig overdonderen.

Met het Kasteel de Merode op de achtergrond is in twee weken tijd in de slotgracht een overdekt podium gebouwd, inclusief loopbrug en een kleiner podium aan de zijkant. Aan de overkant verrezen drie trubunes met plaats voor bijna 1.600 toeschouwers. De begane grond van het kasteel werd tegelijkertijd omgebouwd tot kleedkamer en backstage area, een doolhof van gangetjes en trapjes, waarbij de acteurs via een raam op het podium belanden. Op dat podium vertonen 180 professionele acteurs en professionele amateurs hun kunnen en weten een prachtig verhaal neer te zetten.

De musical beschrijft het tragische verhaal van Marie-Antoinette, dochter van de Habsburgse Keizer en Keizerin, die aan het Franse hof beland in een zeer onrustige periode. Bij de uitvoering van dit verhaal wordt goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de unieke omgeving in de buitenlucht biedt. Er gebeurt niet alleen iets op het hoofdpodium, maar er wordt ook gebruik gemaakt van de ruimte tussen het publiek en de slotgracht, er wordt met een boot gevaren in de slotgracht en een aantal keer komen koetsen langs de tribunes voorbij gereden. Ook mooi is dat op sommige momenten de acteurs het podium verlaten en dichtbij het publiek het spel voortzetten.

Dit alles gebeurt met een routine en discipline die professionaliteit uitstraalt en met spektakel dat we kennen van musical als Daens en 14-18. Ann Van den Broeck is volledig in haar element in de rol van Marie-Antoinette. Zonder de overige castleden tekort te willen doen is zij degene die als hoofdrolspeler de show draagt. Ook Lotte Stevens (komend seizoen te zien in The Sound of Music) maakt indruk met haar spel en zang. Wat Marie-Antoinette verder zo goed maakt is het totaalpakket: alle onderdelen passen precies in elkaar, waarbij ook de mooie choreografieën genoemd moeten worden, zoals tijdens het gemaskerd bal. De kostuums tenslotte zijn prachtig.

Na afloop spraken we met een trotse regisseur Luc Stevens, die ons een korte blik backstage gunde en kon vertellen dat er inmiddels meer dan 20.000 toeschouwers op Marie-Antoinette zijn afgekomen. Om die reden is dan ook een extra (laatste) voorstelling ingelast op zondag 7 september. Het is meteen de allerlaatste keer dat Marie-Antoinette in deze setting is te zien: het theater is natuurlijk tijdelijk opgebouwd en veel van de castleden zwermen komend seizoen uit naar andere producties, in Nederland en België. Ook vertelde Stevens kort over de plannen voor het volgende project dat hij samen met Historalia wil gaan opzetten. Kijkend naar de kwaliteit van deze voorstelling hebben wij daar nu al een rotsvast vertrouwen in.

Marie-Antoinette is nog te zien tot zondag 7 september. Voor deze voorstelling zijn nog kaarten beschikbaar via http://www.historalia.be/. De voorstellingen hebben aanvang om 20:45 uur en duren tot ongeveer 23:30 uur.