Musicalnieuws.nl

Ted Neeley en Jesus Christ Superstar in Ahoy: 'they set them all on fire!'

Jesus Christ Superstar kan met recht één van de klassiekers van de musicalwereld genoemd worden. De rock opera van de hand van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice dateert van 1970, toen de muziek als concept album voor het eerst werd uitgegeven. Eind 1971 volgde de Broadway musical en in 1973 volgde de film, die ook MusicalNieuws destijds in de bioscoop zag. Sindsdien is de musical in ontelbare landen te zien geweest en in ontelbare talen. Het verhaal van de laatste dagen van Jezus Christus spreekt veel mensen tot de verbeelding, al was in de jaren ‘70 van de vorige eeuw niet iedereen te spreken over de musical.

Op het concept album van 1970 waren onder meer Yvonne Elliman (Maria Magdalena) en Barry Dennan (Pontius Pilatus) te horen. Beiden waren ook in de film uit 1973 te zien in deze rollen, samen met Ted Neeley als Jezus Christus. Een drietal dat dus aan de wieg van Jesus Christ Superstar heeft gestaan. Als 47 jaar later ditzelfde drietal dan op het podium in het Rotterdamse Ahoy staat, met Tim Rice in de zaal, dan kun je wel spreken van een heel bijzondere avond.
 
En bijzonder dat werd het. Na afloop van de voorstelling kwam het drietal op het podium voor een bijzondere en ontroerende finale. Met Carolina Dijkhuizen als presentator mochten Yvonne Elliman en Barry Dennen eerst een aantal herinnringen ophalen. Vervolgens zongen zij de nummers die onlosmakelijk aan hen zijn verbonden: “I Don’t Know How To Love Him” en “Pilate’s Dream”. Beiden lieten zien dat zij een zaal als Ahoy Rotterdam nog steeds plat kunnen krijgen. Samen met Ted Neeley zongen zij vervolgens “Could We Start Again, Please?”. Ook Time Rice betrad het podium en complimenteerde deze productie van Jesus Christ Superstar onder regie van de Italiaanse Massimo Romeo Piparo.
 
Met de serie optredens in Ahoy Rotterdam, waarvan vandaag, zondag 7 mei, de laatste voorstelling wordt gespeeld komt er een einde aan de succesvolle tournee van deze productie door Nederland, die zowel in 2015 als in 2016 volle zalen trok. Het was Ted Neeley zelf die zaterdagavond de deur op een kier zette voor een nieuwe serie voorstellingen. We hopen van harte dat Neeley en zijn Italiaanse cast in de toekomst de weg naar Nederland weer weet te vinden.
 
Klik HIER voor onze fotoreportage

Producties Musical 2.0 - 2024/2025