Musicalnieuws.nl

Laus Steenbeeke speelt ijdele baron in dé kerstvoorstelling van het jaar: Het Kerstdiner

Voor theaterliefhebbers die het ultieme kerstgevoel willen beleven, komt Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede vanaf 8 december met Het Kerstdiner. Een mysterieuze en verrassende theatervoorstelling waarin niets is wat het lijkt. De hoofdrol van Baron Frederik wordt vertolkt door acteur Laus Steenbeeke. “Langgekoesterde wens komt uit.”

Spannend en humoristisch met prachtige muziek en een steengoede cast, Het Kerstdiner is het ultieme avondje uit tijdens de sfeervolle kerstperiode. Voor acteur Laus Steenbeeke, die ondertussen niet meer weg te denken is in de kerstprogrammering van het Wilminktheater, en zijn goede vriendin Lieneke le Roux komt met Het Kerstdiner een langgekoesterde droom uit.

“Lieneke en ik kennen elkaar al sinds de Toneelschool in Amsterdam en zijn dikke vrienden voor het leven”, vertelt Steenbeeke. “Na ons afstuderen hebben we samen in twee producties gespeeld, en daarna niet meer. Dat het nu weer gaat gebeuren is een fantastische mijlpaal in onze 45-jarige vriendschap."

Moordintrige

Omschrijft hij Het Kerstdiner, dan vallen er woorden als spanning, eerlijkheid, en verbondenheid. “En dat overgoten met een sausje van humor en heerlijk eten”, legt Steenbeeke uit. Hij doelt op het chique driegangendiner dat tijdens de voorstelling met grandeur wordt geserveerd in een sfeervolle De Kleine Willem, terwijl het publiek ondertussen geniet van de verwikkelingen en de ontrafeling van een moordintrige. Het Kerstdiner is een Enschedees verhaal met Baron Freek, een ijdele en succesvolle man die dol is op de schijnwerpers, in de hoofdrol. “Hij vergeet zijn dierbaren nog weleens, maar wil eigenlijk niets liever dan zoveel en zo dicht mogelijk bij hen zijn”, zegt Steenbeeke. 

Iets anders dan Diner veur Ene

Het Kerstdiner wordt geregisseerd door Anne de Blok, met Danny Westerweel als scriptschrijver. “Dat er jonge makers achter zitten, kun je vooral merken aan de snelheid van de voorstelling en de vlotte en geestige dialogen. Anne en Danny vormen een ijzersterk team waarmee het heerlijk werken is.” Steenbeeke benadrukt dat Het Kerstdiner iets anders is dan Diner veur Ene, waarmee hij de afgelopen jaren samen met zijn zus Jonne op het podium stond. “Diner veur Ene houden mijn zus en ik er gewoon in, alleen staat het dit jaar niet op het programma. Mede omdat Jonne (vrouw Jannink) net oma is geworden en kerst graag samen met haar kleinkind wil vieren.”

Waarom iedereen moet komen kijken? Steenbeeke: “Omdat het een ontzettend leuke en spannende kerstvoorstelling wordt waar je met je hele familie of vriendengroep naartoe kan. Samen eten, drinken, lachen en genieten, ik zou het wel weten.”

Baron Frederik van Heeckeren-Aalderink nodigt het publiek uit voor een chique kerstdiner in De Kleine Willem. Als duidelijk wordt dat de reden van het kerstdiner een nogal duistere is, slaat de feestelijke sfeer totaal om. Er blijken zich intieme vrienden en familieleden van de baron onder het publiek te bevinden. Wat hebben zij met dit mysterie te maken en wat gebeurt er als de spanningen tot een hoogtepunt komen? Wordt het mysterie ontrafeld? Is iedereen wel wie hij zegt te zijn?

 Het Kerstdiner speelt van vrijdag 8 december tot en met 6 januari.


Producties Musical 2.0 - 2024/2025