Musicalnieuws.nl

De Bunker: spannend tot het laatste moment‏

Wat een spannend en leuk tripje moet worden mondt uiteindelijk uit in een groot drama. Dat is de grote lijn van de éénakter De Bunker, die in combinatie met Eeuwige Zomer wordt gespeeld door Jongerentheater Quint. Waar Eeuwige Zomer nog een glimlach om de mond weet te toveren gebeurt dat met De Bunker niet. Het verhaal van De Bunker draait om Lisa (gespeeld door Renske van Oosten), die zichzelf terugvindt in een psychiatrische instelling, zonder te weten hoe ze daar is terechtgekomen. Met behulp van een psychiater graaft ze diep in haar geheugen en in flarden komen de gebeurtenissen van het weekend terug.

Samen met drie vrienden is ze onder het survivalkamp van school uitgekomen en hebben ze samen vier dagen doorgebracht in een oude bunker, op advies van hun vriend Martin. Deze sluit ze op in de bunker, maar na vier dagen komt hij niet terug om ze weer uit de bunker te laten. Langzaam verandert de stemming van vrolijk naar angstig en wanhopig. Daarnaast komen bij iedereen gevoelens naar boven, waarvan sommige beter verborgen hadden kunnen blijven. De situatie in de bunker escaleert met dramatische gevolgen.
 
 
Het verhaal maakt de toeschouwer niet vrolijk en laat zien wat er kan gebeuren als een groep mensen met elkaar opgescheept zitten en elkaar niet kunnen ontlopen. We zien dagelijks op tv wat zo’n situatie doet met mensen en ook in De Bunker is de situatie waarin de vier jongeren zich bevinden verre van utopisch, al lijkt dat in het begin wel zo. Onderhuidse spanningen, eigenbelang, dromen en jaloezie: alles is aanwezig in de bunker en er is geen ontsnappen aan. Ook de toeschouwer ontsnapt daar niet aan en wordt meegetrokken in het verhaal. In eerste instantie lijkt het gewoon een spannend avontuur van vier jongeren die even lak hebben aan de wereld om hen heen. Een avontuur met een happy end zelfs, maar de toeschouwers worden op het verkeerde been gezet. Het schijnbare happy end, inclusief slotapplaus, heeft namelijk nog een staartje.
 
Ook De Bunker is geschreven en geregisseerd door Jeroen S. Rozendaal en dat is te merken. Zijn werk staat altijd dicht bij de jongeren die het script tot leven wekken en bevat altijd onverwachte wendingen. Ook de serieuze ondertoon, maar ook de humoristische dialogen, zijn altijd aanwezig. En wat voor Eeuwige Zomer geldt is ook op De Bunker van toepassing:het stuk lijkt te zijn geschreven voor de acteurs die op het toneel staan. Naast Renske van Oosten, die een prachtige rol speelt, zijn dat in De Bunker Chaira Dangerman, Wilbert Eerland, Oscar Vellinga, David Verschoor en Sonja Vonk. Allen spelen hun rol met verve. Zo zijn Vellinga en Verschoor de stoere kerels die ze in hun ogen horen te zijn, maar ondertussen ook nog de speelse jochies, zoals dat bij hun leeftijd past.
 
Met een uitgekiende belichting en hier en daar onheilspellende muziek wordt De Bunker daarmee een voorstelling die van begin tot eind boeit en waarvan het eind uiteindelijk toch nog verrassend is. De afgelopen week was MusicalNieuws te gast bij Jongerentheater Quint. Voorafgaand aan de première van Eeuwig Zomer en De Bunker waren wij aanwezig bij de montage van beide stukken en wat opviel was de gedrevenheid en passie bij zowel cast als crew om iets moois neer te zetten. Met eigen producties maakt Quint het zich daarbij niet gemakkelijk, maar bereikt zo wel dat de voorstellingen volledig passen bij de acteurs. Dat betaalt zich uit, want op die manier weet elke acteur het beste uit zichzelf te halen op een natuurlijk wijze. Het maakt dat een avondje Quint een bijzondere avond wordt, niet altijd even gemakkelijk maar wel ongelofelijk boeiend om te zien.
 
Eeuwige Zomer en De Bunker zijn nog op 1 april te zien in het isala Theater in Capelle a/d IJssel. Inmiddels is Quint al weer druk bezig met de voorbereidingen voor de familievoorstelling van dit jaar: Kinderen van Moeder Aarde, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thea Beckman.
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025