Musicalnieuws.nl

Abafazi onweerstaanbaar aanstekelijk

Waarschuwing vooraf: Als (Zuid) Afrika onder je huid zit, je soms heimwee hebt naar die geuren, kleuren, muziek, uitbundige levenslust… dan wil je na deze voorstelling nog maar één ding : in het vliegtuig op zoek naar méér. Meer van dit heerlijks.

Tien vrouwen, Abafazi, zijn onweerstaanbaar aanstekelijk in hun zingen, dansen en slagwerk. Van de prachtige marimba klanken van Nkhensani via de heerlijk zang van Felicia tot het aanvoeren en vuren van Tiny en alle anderen.

Het is een gevarieerd programma. Ingetogen meerstemming a capella zang en superieure stevige drum en alles wat daar tussen zit. De zaal deint, klapt mee en eigenlijk zou je alle stoelen willen weghalen zodat iedereen kan dansen.

Het allermooist is de kracht die dit tiental uitstraalt. Volkomen lekker in hun vel, met oprechte pret in hun ogen zijn ze alle tien vrouwen die hun kracht, passie en dromen laten zien én horen. Kippenvel moment wanneer ze Mfazi zingen en daarin de kracht van vrouwen bezingen. Een belangrijke boodschap voor vrouwen in Zuid Afrika en wereldwijd. Zuid Afrika waar het percentage van geweld tegen vrouwen schrikbarend hoog ligt. Maar waar ook de vrouwen de ruggengraat van de maatschappij zijn.

En dat maakt deze voorstelling bijzonder. Het is geen oppervlakkig exotisch mensen kijken, het is een voorstelling waarin alles wat leven groot en klein maakt aan de orde komt. Van de liefde tot een oogstlied. Van het Afrikaanse volkslied tot een lied waarin gezongen wordt over hoe ondanks dat de officiele apartheid is afgeschaft werkelijke vrijheid nog niet binnen handbereik is.

Zang, dans, slagwerk, het staat! De vrouwen veroveren alle harten met hun energie, talenten, lach, lijfelijkheid en overduidelijke plezier. Vrouwen , moeders, die een natte winteravond een visite kaartje afgeven en vooral onbedaarlijke levenslust. En heimwee dus naar dat imponerende continent waar Zuid Afrika in al zijn complexiteit, tegenstellingen, voor en achteruitgang een stukje van vormt. Deze vrouwen tonen de kracht, moed en power van heel veel vrouwen in Zuid Afrika , die te vaak niet wordt (h) erkend. En dat doen ze met verve en liefde. Wow.

Abafazi is te zien tot 7 mei door het hele land. Voor de speellijst kijk HIER

Door Elise Kant

Ons fotoalbum vind u HIER

Producties Musical 2.0 - 2024/2025