Musicalnieuws.nl

Willem Ruis, De show van zijn leven: musical met een boodschap

Bezoekers en genodigden van alle leeftijden waren aanwezig in de Stadsschouwburg van Haarlem, waar de première plaatsvond van de musical over het leven van Nederlands meest vernieuwende showmaster van de 70-er jaren: Klaas Willem Ruis.

Veel te vroeg, op 41 jarige leeftijd, is hij overleden deze Kissmaster. Dat was zijn bijnaam omdat hij de meeste vrouwelijke kandidaten kust, geïnteresseerd in ze is en amicaal in de vorm van het stellen van vragen, zeker voor die tijd. Hij brengt "leven in de brouwerij" van de tot dan toe gezapige TV-spelshows.
Vol ambitie om "iets" op televisie te gaan doen, komt Willem Ruis op bijzondere wijze in contact met producenten van de Nederlandse televisie. Goede ideeën en zijn enthousiasme zorgen ervoor dat hij een kantoorbaan krijgt bij de omroep.
Toen de vaste presentator van een van de spelshow te ziek was om te presenteren, mocht Willem Ruis onverwacht invallen op de Nederlandse kijkbuis. De kijkcijfers schieten weer omhoog en de recensies in de kranten staan vol met lovende verhalen. Er wordt Willem Ruis een contract aangeboden om 4 spelshows in de zomer te presenteren, maar daar gaat Willem Ruis niet voor: het is alles of niks.
Of hij presenteert het hele seizoen de spelshow of hij doet het niet. De omroep kiest eieren voor hun geld en geeft Willem Ruis de kans van zijn leven. Dat is het begin van een glansrijke carrière in de showbizz.
 
Met herkenbare melodieën uit die tijd, spelshowkandidaten in 70-er jaren kledij en haardracht maken dat je je terug waant in de tijd.... Glitter en glamour kostuums voor de presentator en een goed doordacht decor maken het voor t oog ook plezierig om naar te kijken.
 
Zo goed als Willem voor zijn publiek en kijkcijfers zorgt, zo slecht zorgt hij voor zijn vrouw, 3 kinderen en zichzelf. Roem en "slagen in het leven" zijn een harde leerschool en daarvoor moet ook Willem zijn tol betalen.
Het overlijden van zijn moeder en de echtscheiding van zijn vrouw Ineke Mulder (de moeder van hun zoon en 2 dochters), hebben een enorme impact op zijn leven. Ineke kan er niet meer tegen om haar man alleen op t.v. te zien en uitgeblust en opgebrand op de bank te vinden. Ze vereenzaamt en vindt een luisterend oor en een begripvol hart bij de manager van Willem en ze krijgt een relatie met hem.
Hierdoor gaat Willem nog meer tijd besteden aan zijn werk. Hij gaat naar een andere omroep en maakt nog mooiere en grotere shows om hem meer aanzien en status te verwerven. Hij heeft de hoop op deze manier Ineke weer voor zich te winnen, maar het geluk en de liefde lachen hem niet toe.
Om enigszins tot zichzelf te komen vertrekt Willem voor een korte vakantie naar Denia, Spanje.
Zoals bekend overlijdt hij daar op 41-jarige leeftijd aan een hartstilstand.
 
Xander van Vledder vertolkt op geweldige en musicalaward waardige wijze de rol van Willem Ruis. Alsof Willem Ruis zelf weer op het toneel staat.
Een overtuigende Maaike Widdershoven in de rol van Ineke Ruis en niemand minder dan Johnny Kraaijkamp in de rol van Leo Moster, de boezemvriend en manager van Willem.
 
Zijn vader, Nicolaas Verdel, heeft een behoorlijke invloed op het leven gehad van Willem (Klaas) gehad, doordat hij Willem nooit heeft willen erkennen als kind. Deze rol wordt met verve gespeeld door Rob van de Meeberg.
Het ijzersterke ensemble bestaat uit behoorlijk wat bekende namen in de musicalwereld. Wat te denken van Jorrit Ruijs, Jennifer van Brenk en Rick Sessink? Daarnaast nog de geweldige Lynn Jansen, Kaily van Starrenburg, Marjolein Romeijnders, Esther Lindenbergh en ten slotte: Stephan “wat-is-hij-lang” Peters. waardoor de ensemble stukken echt geweldig klinken en de groepsnummers echt genieten zijn.
 
Ineke Mulder (Ruis) en alle drie de kinderen waren bij de première aanwezig. Een dochter woont momenteel in Korea en is speciaal voor deze première overgevlogen naar Nederland.
Over de musical zijn de nabestaanden eens: het is zo levensecht door Xander neergezet dat hier en daar een traantje werd weggepinkt. Wel benadrukt de familie dat het een geweldige musical is, maar beslist geen biografie.
 
Door Yvonne Zwarts