Musicalnieuws.nl

Tentoonstelling “Wat zou jij doen in oorlogstijd?”

TENTOONSTELLING HUIS VASARI “WAT ZOU JIJ DOEN IN OORLOGSTIJD?” SAMENWERKING VRIJE ACADEMIE, MUSEUM ENGELANDVAARDERS EN SOLDAAT VAN ORANJE – DE MUSICAL

In aanloop naar Bevrijdingsdag werken de Vrije Academie (Amsterdam), Museum Engelandvaarders (Noordwijk aan Zee) en Soldaat van Oranje – De Musical (Katwijk) samen aan een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Net als in Museum Engelandvaarders en de bij de voorstelling behorende tentoonstelling in de TheaterHangaar, worden er vragen gesteld vanuit het overkoepelende thema: “Wat zou jij doen in oorlogstijd”. De bescheiden tentoonstelling is van 20 april tot en met 18 juni te zien bij de Vrije Academie (Herengracht 366) in Amsterdam. Het ontwerp van de tentoonstelling is van Peggy Osinga, osingadesign bno. De toegang is gratis.
 
De samenwerkende organisaties hopen zo (persoonlijke) geschiedenissen door te vertellen en de herinnering levend te houden, door het publiek te confronteren met riskante, levensbepalende keuzes onder de druk van een oorlog. Herdenken is doorgeven. Vrijheid is nooit vanzelfsprekend.
 
In de expositieruimtes van de Vrije Academie maken de bezoekers kennis met de werkelijke Engelandvaarders waarop de karakters in de musical gebaseerd zijn. Zo komen in de expositie naast Erik Hazelhoff Roelfzema, ook verzetsstrijders Peter Tazelaar en Chris Krediet aan bod. Ook de verhalen van hun collega-Engelandvaarders, vrienden en medestrijders Bob van der Stok, Ernst de Jonge en Sabine Zuur worden verteld met foto’s, verhalen, video- en geluidsfragmenten. De tentoonstelling verduidelijkt de motivaties voor de keuzes die deze Engelandvaarders maakten.
 
De tentoonstelling wordt verbonden door foto’s, die onderdeel zijn van de visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Holland, de provincie van waaruit de Engelandvaarders vertrokken. Een aantal van deze foto’s maakte eerder onderdeel uit van de reizende tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’.
 
De Vrije Academie organiseert een stadswandeling en een lezing passend bij de tentoonstelling.
 
Huis Vasari is het thuis van de Vrije Academie. Zij organiseert hier regelmatig pop-up tentoonstellingen van andere musea uit het land om het publiek kennis te laten maken met de enorme schat aan cultuur en historie die ons land op talloze plekken rijk is.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025