Musicalnieuws.nl

Stichting BOV brengt Broadway- én juniorversie van The Addams Family

Eind maart gaat in Bergen op Zoom een bijzondere coproductie in première. Van 24 maart t/m 2 april staat Stichting BOV in theater De Maagd met de Broadway-versie van The Addams Family. Op 29 maart en 1 april speelt Young BOV - een initiatief voor de jeugd onder de vlag van de musicalvereniging uit Bergen op Zoom - in hetzelfde theater de juniorversie van de komische musical over de familie Addams. De producties staan onder leiding van een eigen artistiek team, maar maken gebruik van hetzelfde decor en rekwisieten.

Waar Stichting BOV als viervoudig winnaar van de Amateur Musical Award voor Beste musical een gevestigde naam is in de amateur-musicalwereld, is Young BOV (nog) onbekend. Young BOV is een pilot ontstaan vanuit de enthousiaste reacties van ouders en kinderen op hun deelname aan de laatste productie van Stichting BOV (Oliver!, 2022). Met Young BOV wil Stichting BOV jeugd tussen 11 en 18 jaar de kans bieden om onder deskundige artistieke begeleiding een musicalproductie neer te zetten. Het fundament onder de pilot is voor een deel gerealiseerd met steun van middelbare scholencombinatie MollerJuvenaat, waarmee onder andere twee leden van het artistieke team aangesteld konden worden.

Rob van den Aarsen, voorzitter van Stichting BOV: “Het enthousiasme dat Oliver! bij kinderen en ouders heeft losgemaakt was overweldigend. Het was een gemiste kans geweest als we daar niet op in waren gesprongen. Wij zien Young BOV niet zozeer als een eigen kweekvijver, maar als een opstap naar alle theater- of musicalverenigingen in de regio op latere leeftijd, waaronder de BOV. Daarom hebben wij dit initiatief met volle overtuiging omarmd.”

De animo onder de jeugd was groot. Zestig kinderen meldden zich aan voor de audities, waaruit het speciaal voor deze productie samengestelde artistieke team uiteindelijk vierentwintig kinderen selecteerde. Elf spelen een rol en er is bewust voor gekozen om de rest ook karakters te laten zijn. Twee leden van het vierkoppige artistieke team, regisseur Marcel van As en choreografe Lise-Lotte Bernaards, zijn overigens leden van Stichting BOV en spelen zelf mee in de Broadway-versie. Claire van Schaik-Suijkerbuijk (dance captain) en Monique Jimkes (muzikaal leider) maken het artistieke team compleet.

Dat er een juniorversie van The Addams Family bleek te bestaan, was een welkom toeval. Op het moment dat de keuze voor deze musical werd gemaakt, was het ontstaan van Young BOV namelijk nog niet aan de orde. Op productioneel vlak biedt dit cruciale voordelen, omdat de junioren het decor en de rekwisieten van de Broadway-versie kunnen gebruiken. Ook de geavanceerde CGI (Computer-Generated Imagery) decorprojecties - die evenals bij Oliver! ontwikkeld worden door digital artist Nick Franken - worden in de juniorversie ingezet.

De matineevoorstellingen van Young BOV zijn op 29 maart en 1 april. Voor de Broadway-versie door Stichting BOV zijn zeven voorstellingen gepland in de periode 24 maart t/m 2 april. Alle voorstellingen zijn te zien in theater De Maagd in Bergen op Zoom. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demaagd.nl.