Musicalnieuws.nl

Speel jij straks in de nieuwste kerstproductie? Geef je dan op voor de audities!

Animator en regisseur Madeleine Homan, danser Maxime Abbenhues en mezzosopraan Maria Warenberg zijn genomineerd voor de Next Step Award 2024. Deze prijs, een initiatief van de VandenEnde Foundation (VDEF), wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitzonderlijk artistiek talent. De winnaar ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Jeroen Henneman. De twee andere genomineerden ontvangen ieder 5.000 euro.

De uitreiking van de Next Step Award vindt op 17 juni plaats in DeLaMar in Amsterdam. De genomineerden zijn verkozen uit een lange lijst van kunststudenten die de afgelopen jaren een beurs van de VDEF hebben ontvangen. Het geldbedrag is bedoeld om de genomineerden een volgende stap in hun professionele loopbaan te laten maken. In 2023 ontving filmregisseur Sarah Blok de prijs.

Madeleine Homan, Maxime Abbenhues en Maria Warenberg zijn geselecteerd door een vakjury. Deze jury bestaat uit Robert Soomer (artistiek manager Metropole Orkest), Vanessa Henneman (oprichter en CEO van Henneman Agency) en Lloyd Marengo (artistiek directeur LloydsCompany en mede-oprichter van het Hiphophuis). De jury: “Het is complex talenten met verschillende disciplines langs dezelfde meetlat te leggen. Na inspirerende sessies zijn we erin geslaagd ook dit jaar drie grote talenten te nomineren: Madeleine, Maxime en Maria zijn niet alleen extreem goed in wat ze doen, maar weten ook precies wat ze willen. Hoewel hun loopbaan nog pril is, valt nu al op dat bij hen talent, discipline en visie als vanzelfsprekend samenvallen.”

De VDEF is een cultuurfonds dat in 2001 is opgericht door Joop en Janine van den Ende. De stichting verstrekt onder meer beurzen aan jonge, artistieke talenten, om hen verder te brengen in hun ontwikkeling. Hierdoor konden inmiddels ruim 845 jongeren met een beurs studeren aan prestigieuze opleidingen in binnen- en buitenland. Ook steunt de VDEF instellingen en initiatieven die talenten artistiek verder helpen of kunst toegankelijker maken. Recente voorbeelden zijn Studio Boekman (nieuwe zaal voor Nationale Opera & Ballet in Amsterdam), het FOAM Talent Programma, Méér Muziek in de Klas, Bonnefanten Maastricht, Brutus in Rotterdam en Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag. De VDEF is initiatiefnemer van het Blockbusterfonds, een samenwerkingsverband tussen meerdere fondsen. Ook is de VDEF mede-initiatiefnemer van Cultuurloket DigitALL. Het vlaggenschip van de Foundation is DeLaMar, het eigen cultuurhuis aan de Marnixstraat in Amsterdam.

Toegangskaarten voor redacteuren van kunstredacties graag aanvragen via email: nextstepaward@vdef.nl

Producties Musical 2.0 - 2024/2025