Musicalnieuws.nl

Scapino Ballet Rotterdam presenteert Song of the dark forest

Song of the dark forest is een groots opgezette dans-, muziek- en theatervoorstelling met het volledige dansersensemble van Scapino, een operazanger, figuranten en live muziek uitgevoerd door het DoelenEnsemble. De productie wordt geregisseerd door Serge van Veggel van OPERA2DAY en gaat op 27 oktober in première in Theater Rotterdam.

Vier jonge choreografen
In deze even overweldigende als intieme dansproductie klinkt het aangrijpende lied van de oorlog. Een onbekende soldaat, zwevend tussen leven en dood, verlangt terug naar zijn geliefden maar wordt ook achtervolgd door herinneringen aan het strijdtoneel. In een unieke combinatie van genres brengen vier jonge internationale choreografen, elk met hun eigen dansstijl en visie, de dromen en nachtmerries van de hoofdpersoon tot leven. Choreografen Diego Sinniger de Salas, YoY Performing Arts en Miller de Nobili wonnen allemaal de Scapino Productieprijs en combineren moderne dans met urban of hip hop.

Regisseur Serge van Veggel (OPERA2DAY):
“’Dit nooit meer!’, dachten we over de grote oorlogen van de twintigste eeuw. Vorig jaar werden we toch weer overvallen door beelden uit Oekraïne van loopgraven, ruïnes en vluchtelingenstromen. Dit raakte ons diep, en om onze gevoelens van ongeloof, verdriet en hoop te verwerken, maakten we een requiem over alle oorlogen. Een ontroerend, universeel menselijk verhaal, als troost en ‘Prayer for piece’, zoals een van de stukken heet. Dat stuk werd vorig jaar gescheven door een componist die in Oekraïne werd geboren, maar al lang in Rusland woont. Ook in dat land is door alle eeuwen heen het grote leed dat oorlog brengt al eindeloos vaak bezongen en klonken er stemmen die hoop en troost brachten. Die geluiden brengen we in ons requiem samen. Want op dat soort stemmen is de hoop nu gevestigd.”

Muziek
De deels instrumentale en deels vocale muziek is van componisten als Sjostakovitsj en Moessorgski reflecteert op oorlog of geeft hoop en troost. De liederen werden speciaal voor
deze voorstelling gearrangeerd door Henk de Vlieger voor het DoelenEnsemble, dat live de hele voorstelling muzikaal begeleidt. De liederen worden daarbij gezongen door de Oekraiense bariton Andrii Ganchuk. Als slotstuk klinkt het vorig jaar door Sergei Akhunov gecomponeerde slotwerk Prayer for Peace, een waar motto voor de gehele voorstelling.