Musicalnieuws.nl

Scapino Ballet Rotterdam opent nieuw seizoen met Casablanca

Choreograaf Ed Wubbe laat zich inspireren door de filmklassieker. Ook veel ruimte voor nieuw talent in The Square2.

Na een jaar van livestreams en online premières kijkt Scapino er enorm naar uit om het publiek weer live te ontmoeten in de theaters. Vanaf oktober gaat het gezelschap vol uit de startblokken met de grote productie Casablanca van Ed Wubbe. Inspiratiebron is de gelijknamige Hollywoodklassieker uit 1942 met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen. Met de originele soundtrack, dans in verschillende stijlen en circuselementen creëert Wubbe in zijn versie een fantasievolle, theatrale wereld.

Na Casablanca  is er vanaf april 2022 ruim baan voor jonge makers in de tweede editie van het talentenprogramma The Square. De eerste editie werd een jaar geleden net voor de première afgelast vanwege de corona uitbraak. Scapino zette daarna vol in op online producties door veelal jonge makers en lanceerde het eigen videoplatform Scapino streamt. Daar bracht het gezelschap onder de naam The Square Recordings een succesvolle reeks, speciaal voor video gemaakte dansstukken van nieuw talent, opgenomen op bijzondere locaties. Voor de nieuwe theatereditie  The Square2  zijn drie choreografen uitgenodigd die gaan samenwerken met componist en muzikant Richard van Kruysdijk. Tegelijk met de theatertournees blijft Scapino voorstellingen toevoegen aan het streamingplatform en met jonge makers nieuwe dansfilms ontwikkelen voor The Square Recordings.

In juni 2022 presenteert Scapino Dancing and the Brain, een bijzondere avond in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder en arts en onderzoeker Cuna Knegt over de indrukwekkende positieve effecten van dans op het brein. Live dansoptredens worden afgewisseld met de presentatie van waardevolle en verrassende wetenschappelijke inzichten.

100 duizend kinderen
Nu er ook weer op scholen en in groepen gedanst mag worden brengt Scapino in het nieuwe seizoen een groot aantal live activiteiten voor kinderen op bassischolen en het voortgezet onderwijs. Ook worden er voor basisscholen nieuwe dansenergizers ontwikkeld, filmpjes van vijf minuten waarin kinderen na een korte instructie in de klas kunnen meedansen met een danser van het gezelschap. De eerste dansenergizers die Scapino het afgelopen seizoen maakte waren een doorslaand succes. Maar liefst 100 duizend kinderen deden mee op scholen door heel Nederland. Verder is er een bijzondere samenwerking met Stichting komt het zien. In drie theaters wordt de voorstelling Casablanca toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden d.m.v. audiodescriptie en een inleiding in de vorm van een ‘touch tour’.

Tijdlijn 75 jaar Scapino
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan, in mei dit jaar, lanceerde Scapino een unieke tijdlijn op zijn website. Met hoogtepunten, bijzondere foto’s, video’s en vergeten verhalen. Het komend seizoen breidt Scapino deze tijdlijn en bijzonder stukje dansgeschiedenis verder uit.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025