Musicalnieuws.nl

Prinses Irene en haar gezin eregasten op 64ste Boomfeestdag

Prinses Irene vierde gisteren de Nationale Boomfeestdag in Alphen aan den Rijn. Samen met haar zoon Prins Carlos, haar dochter Prinses Margarita, schoondochter Viktória en haar kleinkinderen plant ze een Levensboom in haar eigen Prinses IreneBos

Stichting Nationale Boomfeestdag schenkt het Prinses IreneBos, mede namens de gemeente Alphen aan den Rijn, ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Hiermee wordt de Prinses bedankt voor haar jarenlange inzet voor de natuur, met bomen in het bijzonder en het betrekken van de nieuwe generatie daarbij.

Opening 2020
Het bos zou eigenlijk in 2020 opengaan, maar door de coronapandemie is de Boomfeestdag een aantal keer uitgesteld. Vandaag is de laatste boom, een populier, dan eindelijk door Prinses Irene geplant. De populier staat volgens de Keltische Boomhoroscoop voor ‘Filosoof’ en past als geen ander bij de prinses. 
Klimaattop Glasgow
Deze week wordt de Klimaattop in Glasgow gehouden. In 1953 werd er ook een wereldklimaatconferentie gehouden, hierna is de Stichting Nationale Boomfeestdag in het leven geroepen. VN-voorzitter Dag Hammerskjôld riep toen al op tot een ‘World Festival of Trees’ om de aarde te redden en kinderen hierbij te betrekken. In 1957 werd de eerste Boomfeestdag gehouden met 1600 kinderen. Nu, 64 jaar later, planten jaarlijks 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen en struiken. Net zoveel als 45 voetbalvelden bij elkaar. 

KinderBomenTop
Vanwege de Klimaattop in Glasgow staat de Boomfeestdag dit jaar nadrukkelijker dan ooit in het teken van het klimaat. Vandaag zijn 350 kinderen het gesprek aangegaan over klimaatonderwerpen als industrie, bebouwde omgeving, landbouw en landgebruik, mobiliteit en energie in relatie tot bomen. Prins Jaime heeft op verzoek van zijn moeder, Prinses Irene, vanuit Glasgow een videoboodschap gestuurd waarin hij de kinderen succes wenst met de presentatie van hun klimaat-ideeën.

Fotocredit: Marco Magielse