Musicalnieuws.nl

Première Pater Moeskroen, de reserve Belgen in IJsselstein in de sneeuw

Het is wel bijzonder dat de naam Pater Moeskroen verwijst naar het plaatsje Moeskroen in België waar ooit de groep straatmuzikanten die nog student waren met hun oude bus stil kwamen te staan. En in dat plaatsje met een paterke in de hand werd de naam van de band bedacht.

Nu ruim 33 jaar later heet hun voorstelling Reserve Belg, terug naar de oorsprong , het begin. De enige Pater die dit kan navertellen is Marien van Oostrom, hij is de enige oorspronkelijke pater. Het was toen een vrienden band en dat is het nog, want de vrolijkheid spat er wel vanaf, dat is mooi om te zien.

En ook de afterparty in de foyer is er nog steeds en dat vond ik wederom een heel leuke afsluiting van dit optreden, daar werden de bekende oude hits gezongen zoals Laat maar waaien, Roodkapje en hela hola.
Pater Moeskroen heeft dit jaar al voor de 8ste keer meegedaan aan het jaarlijkse Alpe d”Huez evenement. Ze zijn bij dit evenement betrokken als muzikale inspirator maar doen zelf ook mee als deelnemer. Deze ervaringen met de wielersport vormen het begin van de voorstelling.

Ze zitten volgens eigen zeggen in een identiteitscrisis. Na een fietsongeluk, komen ze in Baarle Nassau terecht en daar start het verhaal. Gehuld in fietspakken, begint de voorstelling en met de fiets die in puin ligt maken de paters ook muziek. Want dat kunnen ze wel, alles leent zich om muziek te maken: fietspompen, een kistje, het wasbord. Ze pakken dit keer ook weer flink uit met een enorme scala aan instrumenten. In de zaal werd er flink meegeklapt en gezongen met oude en ook nieuwe nummers, een Belgische gezelligheid was er zeker.

Het nieuwe bandlid Jack Glasbergen, is een aanwinst, zeker ook met zang, want zowel Vincent als Jack waren zeer goed verstaanbaar en namen de mooiere liedjes voor hun rekening. Sommige liedjes waren wel erg plat over een vrouw blond en rond en over de dochter van de dominee en dan zie je toch de heren staan van een zekere leeftijd, dat past niet meer. Beter dan een liedje over wat hun nu bezighoudt en niet in de jaren tachtig.
Maar dat mocht in de zaal de pret niet drukken, het bleef nog lang gezellig en wat mij betreft mogen ze het liedje Bella Ciao weer op het podium uitvoeren in plaats van de foyer. Op naar Spanje.

Met het herkenbare Moeskroen geluid en de schare trouwe fans blijft het een feestje van herkenning.

Pater Moeskroen is:
Bart Swerts – Lead-zang, Gitaar
Vincent van Lent – Blaasinstrumenten, Banjo, Mandoline, zang
Martien van Oostrom – Accordeon, Toetsen, zang
Jack Glasbergen – Bas, zang
Coen Blokx – Drums, percussie, zang

Producties Musical 2.0 - 2024/2025