Musicalnieuws.nl

Nieuwe grote locatiemusical De Koning van Amsterdam 1 december in première in de Centrale Markthal in Amsterdam

De Koning van Amsterdam is een nieuwe musical die het ongelofelijke levensverhaal vertelt van de flamboyante Amsterdamse ondernemer Maup Caransa (1916-2009). Caransa wist zich op te werken van jochie van de straat tot multimiljonair. Een inspiratieverhaal over een man die moest leven met een groot geheim en die bewees dat in het leven niets onmogelijk is. De musical gaat in december in première in de Centrale Markthal in Amsterdam. In dit iconische handelshuis wordt tijdelijk een pop-up theater gebouwd, geheel in de eigenwijze en grootse stijl van Caransa. Niets is onmogelijk.

Ondernemer met een neus voor zaken
Caransa was een handelaar pur-sang. Hij werkte zich op van pomphouder op het Waterlooplein, handelaar in schroot en bloemen tot eigenaar van vastgoed en bekende Amsterdamse hotels, zoals het Americain en het Amstel Hotel. Hij maakte van het Amsterdamse Rembrandtplein een bruisend uitgaansgebied. Hij werd rijk door de verkoop van de grond voor de bouw van de Bijlmermeer. Het leverde hem miljoenen op. Hij droeg levenslang een groot geheim met zich mee, dat hij met niemand wilde delen. Maup werd tegen wil een dank een bekende Nederlander en zijn rijkdom viel op. Heel Nederland was in 1977 in greep van zijn ontvoering. Hij heeft zelf zijn eigen losgeld onderhandeld en kwam na 5 dagen vrij. Maup wilde van niemand afhankelijk zijn: het was zijn drijfveer om alles uit het leven te halen.
 

Verhaal dat verteld moet worden
Geert Lageveen en Leopold Witte schreven het script van de musical. Witte die ook voor de regie tekende: “Zes jaar geleden doken Geert en ik in het leven van Caransa. Het liet ons niet meer los. We vielen van de ene in de andere verbazing en gingen van deze man houden. Onze zoektocht naar informatie heeft geleid tot het script van De Koning van Amsterdam en daarmee tot een indrukwekkend, waargebeurd verhaal dat niet vergeten mag worden. Het biedt inspiratie aan iedereen om net als Caransa alles uit het leven te halen’’.
 

Bekende namen tekenen voor de vertolking van de musical
Belangrijke rollen in De Koning van Amsterdam zijn weggelegd voor Martijn Fischer en Hajo Bruins, zij kruipen in de huid van Maup Caransa. Margôt Ros en Anne Lamsvelt spelen Rika, de vrouw van Caransa. Sabri Saad El Hamus vertolkt de rol van Burgemeester van Hall. De muziek van de voorstelling is gecomponeerd door Henny Vrienten (1948-2022) en wordt gearrangeerd door Jeroen Sleyfer.
 

Het handelshuis van de stad huisvest het theater van De Koning van Amsterdam
De Centrale Markthal in Amsterdam is het voormalig handelshuis van de stad en onlangs helemaal gerestaureerd. Deze locatie wordt omgebouwd tot een bijzondere theaterlocatie, waarin De Koning van Amsterdam zijn intrek neemt. De locatie staat garant voor rauwe en gelijk chique beleving. Naast het theater, dat plaats biedt aan 1200 bezoekers, komt er onder andere een restaurant en een Amsterdams plein. Er is ruimte voor tentoonstellingen en ander evenementen.
 

Première De Koning van Amsterdam in het feestjaar Amsterdam 750
De Koning van Amsterdam maakt logisch en onmisbaar onderdeel uit van de programmering van het feestjaar Amsterdam750. Het verhaal van Caransa is het verhaal van Amsterdam uit de vorige eeuw. De armoede voor de oorlog, de Jodenvervolging, de wederopbouw en de economische bloei van de hoofdstad is onlosmakelijk verbonden met het leven van Caransa en de talenten die hij inzette voor zijn stad. De musical mag daarom niet ontbreken in het jaar dat Amsterdam 750 jaar bestaat.
 

Première De Koning van Amsterdam
De musical De Koning van Amsterdam gaat op zondag 1 december in première en is tot eind februari 2025 in de verkoop. De kaartverkoop start vanaf vrijdag 12 april via www.dekoningvanamsterdam.nl

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 


Producties Musical 2.0 - 2024/2025